Publicerad 27 juli 2023

Medaljmatch väntar för Lea

Lea Nilsson kommer att spela om en medalj i ungdoms-OS. Tennistjejen är klar för semifinal i singel – och därmed klar för minst en match om bronset.

Lea har imponerat stort under singelturneringen och hittills inte tappat ett enda set. Det var inte heller nära i kvartsfinalen mot danskan Augusta Kristiansen. Den tiondeseedade Lea vann lätt med 6-1, 6-2. Under fredagen väntar nu semifinal mot den andraseedade tjeckiskan Julie Pastikova. Det var nära att det skulle bli en medaljmatch till för Lea, men i par med Tiana Tian Deng blev det förlust efter två täta set mot Rumänien. Svenskorna hade flera setbollar i båda seten, men föll ändå med 5-7, 6-7 (6-8).

Oliver snabbast i semi

Det kan även bli fler framtida medaljer i simbassängen. Oliver Munn var snabbast av alla simmare i semifinalen på 100 meter bröstsim. Oliver noterade tiden 1.02,85. Finalen simmas under fredagskvällen. Oliver var senare på torsdagskvällen femma med medleylaget tillsammans med Eddie Peng, Emmy Hällkvist och Bella Prytz. Sverige fick tiden 4.01,16.

Hundradelar från final

På friidrottsbanan var Carmen Cernjul bara tre hundradelar från en finalplats på 800 meter med tiden 2.09,74, men hon slutade på nionde plats i försöken. Patrica Kamga kunde inte försvara sitt EYOF-guld i slägga från förra året. Efter två ogiltiga kast fick hon iväg redskapet 59,14 i tredje omgången, men det räckte bara till tionde plats – och Patrica fick inte kasta finalens tre sista kast. Finländskan Pinja Karha vann guld på 67,29. Ludvig Fredman slutade på 15:e plats i diskuskvalet med 52,19 meter.

I cykelns linjelopp blev Elinore Nilsson bästa svenska på 21:a plats. I killarnas lopp var Vilmer Ekman med i huvudklungan som gick i mål 32 sekunder efter segrande britten Max Hinds, Ekman slutade på 28:e plats.

Sveriges tjejer avslutade basketturneringen med förlust mot Slovenien med 17-21.