Melina Andersson, kanot, Fanny Roos, friidrott, Caroline Andersson, cykel, Tilda Månsson, triathlon, Tara Babulfath, judo och Martin Nathell fick alla klartecken att tävla i Paris 2024 av SOK den 30 maj. Foton från TT, IJF och Svenska Cykelförbundet.

Publicerad 30 maj 2024

Sex nya namn klara för OS i Paris

SOK gav på torsdagen klartecken för sex nya namn att tävla i OS i Paris. Judokan Tara Babulfath, friidrottaren Fanny Roos, triathleten Tilda Månsson, cyklisten Caroline Andersson samt kanotisterna Martin Nathell och Melina Andersson.

– Vi har fått en fin bredd i truppen med flera nya namn i olika idrotter, säger truppchefen Peter Reinebo.

Lovande framtidsnamn

Judokan Tara Babulfath har imponerat under våren. Det 18-åriga löftet har både seger och pallplats mot tuff konkurrens i Grand Slam-sammanhang, men det som verkligen sticker ut är VM-bronset i 48-kilosklassen. Tara ska gå i samma viktklass under OS i Paris. Tara är dotter till Mohammed Babulfath, tidigare förbundskapten i brottning.

– Tara är ett väldigt spännande framtidsnamn, men hon har visat att hon har kapacitet att utmana de bästa redan i sommar, säger Peter Reinebo.

Även Caroline Andersson har en far med olympiska meriter. Den 22-åriga Caroline är dotter till cykellegendaren Michael ”Roddarn” Andersson, som deltog i tre olympiska spel och vann VM-silver i tempo.

– Caroline har framtiden för sig. Nu i Paris kommer hon att tävla i landsvägsloppet, men planen på längre sikt är att Caroline ska få värdefulla erfarenheter inför framtida olympiska spel, säger Peter Reinebo.

Ett annat framtidsnamn är triathlonutövaren Tilda Månsson. Den nyblivna 20-åringen har under våren radat upp pallplatser i internationella tävlingar i Samarkand, Chengdu och Wollongong. Tidigare har hon också samlat på sig de flesta medaljer som går att vinna i junior- och ungdomsmästerskap.

– Tilda har visat att hon är en väldigt spännande talang. Vi tror att hon kommer vara ännu bättre i Los Angeles 2028 eller Brisbane 2032, säger Peter Reinebo.

och rutinerade olympier

Rutinerade kulstötaren Fanny Roos får klartecken att tävla i ännu ett olympiskt spel. Hon var sjua i Tokyo 2021. På 29-åringens meritlista finns även 20 SM-guld (ett i diskus). Fanny nådde under pingsthelgen 18,99 vid en tävling i tyska Rehlingen. Fanny har 19,42 som personligt rekord.

– Fanny har både stor rutin och färsk form. Hon har under många år visat att hon finns med i världstoppen i kula, säger Peter Reinebo.

Sprintkanotisternas trupp fullständig

Den svenska besättningen som ska tävla för Sverige på slätvatten i kanot är också klar. De sista två platserna går till Martin Nathell och Melina Andersson, som ska paddla K-1. Martin kör 1 000 meter och Melina 500 meter. Dessutom står det nu klart att Linnea Stensils får dubblera, hon är redan uttagen att köra K-2 500 meter med Moa Wikberg och får nu även förtroende att köra K-1 500 meter.

– Kanot har samlat mängder av pallplatser under de senaste världscuptävlingarna under maj månad. Här har vi ett starkt landslag med finalchanser för flera båtar. Melina imponerade stort under världscupen i Polen då hon vann både 1 000 meter och 5 000 meter. Och Martin var trea i Poznan på OS-distansen 1 000 meter, säger Peter Reinebo.

Utökade starter

Förutom de sex nya namnen får även simmaren Victor Johansson klartecken att tävla i öppet vatten efter att nyligen testa distansen i ett lärorikt internationellt lopp. Victor är därmed klar att simma i 400 meter, 800 meter, 1 500 meter och maraton i Paris. Löparen Andreas Almgren ska också förbereda sig för flera distanser, han är nu även klar för 5 000 meter efter sitt starka lopp för ett par veckor sedan med en tid under nomineringsgränsen. Han var sedan tidigare uttagen på 10 000 meter.

– Det är extra glädjande att konstatera att truppen växer med nya framtidsnamn, flera medaljhopp och att vi har en fin bredd med deltagande i många idrotter och grenar, säger Peter Reinebo.

Hittills är 88 OS-platser utdelade, plus några reservplatser. SOK förutspår att den svenska truppen till slut når över 110 namn. Nästa OS-uttagning blir i Malmö den 4 juni då handbollsdamernas trupp ska presenteras. Herrtruppen kommer den 10 juni. Kommande OS-uttagning sker den 14 juni och den svenska OS-truppen spikas den 3 juli. Spelen i Paris invigs den 26 juli.

FAKTA/ Uttagna till OS i Paris

Här är hela truppen som är uttagen hittills.

BORDTENNIS (6 spelare och 2 reserver)
Linda Bergström (singel och lag), Filippa Bergand (lag), Stina Källberg (mixeddubbel och lag), Matilda Hansson (reserv), Anton Källberg (singel och lag), Truls Möregårdh (singel och lag), Kristian Karlsson (mixeddubbel och lag), Mattias Falck (reserv)

BOXNING (1)
Nebil Ibrahim, 57 kg

BROTTNING (1)
Jonna Malmgren, 53 kg

CYKEL (2)
Jenny Rissveds, MTB
Caroline Andersson, linjelopp

GOLF (1)
Ludvig Åberg

FRIIDROTT (10)
Armand Duplantis, stav
Daniel Ståhl, diskus
Perseus Karlström, gång
Thobias Montler, längd
Suldan Hassan, maraton
Carolina Wikström, maraton
Andreas Almgren, 5 000 och 10 000 m
Andreas Kramer, 800 m
Fanny Roos, kula
Carl Bengtström, 400 m häck

HANDBOLL (28 spelare, 6 reserver)
Herrlag, handboll (14 spelare, plus tre reserver)
Damlag, handboll (14 spelare, plus tre reserver)

JUDO (2)
Marcus Nyman, 90 kg
Tara Babulfath, 48 kg

KANOT (4)
Linnea Stensils och Moa Wikberg, K-2 500 m
Martin Nathell, K-1 1 000 meter
Melina Andersson, K-1 500 meter
Linnea Stensils, K-1 500 meter

RIDSPORT (9 ryttare, 3 reserver)
Dressyr lag
Fälttävlan lag
Hoppning lag

SEGLING (8)
Vilma Bobeck/Rebecca Netzler, 49er FX
Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson, 470
Josefin Olsson, ILCA 6
Emil Järudd/Hanna Jonsson, Nacra
Johanna Hjertberg, vindsurfing IQFoil

SIMNING (7, tillkommer lagkappssimmare)
Sarah Sjöström, 50 m frisim
Michelle Coleman, 50 m och 100 m frisim
Sophie Hansson, 100 m bröstsim
Louise Hansson, 100 m fjärilsim
Erik Persson, 200 m bröstsim
Björn Seeliger, 50 m fritt
Victor Johansson, 400/800/1 500 m fritt/maraton
4x100 m medley lagkapp damer
4x100 m frisim lagkapp damer
4x100m fritt herrar
4x100m medley mix

SIMHOPP (1)
Emilia Nilsson Garip, 3 m

SKYTTESPORT (4)
Stefan Nilsson, skeet individuellt och ev mix
Marcus Svensson, skeet individuellt och ev mix
Victoria Larsson, skeet individuellt och mix
Rickard Levin Andersson, trap

TRIATHLON (1)
Tilda Månsson, individuellt

VOLLEYBOLL (2)
David Åhman/Jonatan Hellvig, beachvolley

Läs mer:

Paris 2024

Partners

Huvudsponsorer, logotyper