Patricia Axling vann guld i muay thai under Europeiska Spelen. Foto: Bildbyrån.

Publicerad 27 juni 2023

Nytt ES-guld till Sverige

Sverige har tagit sex medaljer i Europeiska Spelen. Patricia Axling vann den andra svenska guldmedaljen när hon segrade i 57-kilosklassen i muay thai.
- Otroligt kul att vinna en medalj med ringarna på. Det här är det närmaste jag kommer ett OS i min idrott, säger Patricia Axling och håller upp sitt ES-guld.

Patricia Axling hade redan tre VM-guld och tre EM-guld på sin digra meritlista. Nu kan hon även lägga till ett guld i Europeiska Spelen. Den 35-åriga svenskan segrade i finalen mot den 16 år yngre portugisiskan Matilde Rodrigues med alla domarna på sin sida, totalt 30-27. Axlings rutin avgjorde och svenskan vann alla tre treminutersronderna med 10-9. Det var ingen tvekan om att Axling skulle få lyfta handen mot taket.

- Min första match i turneringen var den svåraste när jag mötte en polska, summerar Axling.

Semifinalen i går gick inte ens tiden ut, domaren bröt tidigt i den tredje ronden. Inför dagens final fick Axling lite specialhjälp av SOK:s medicinska team för att få bukt med en känning i axeln.

- Det hjälpte verkligen! Jag kände mig mycket bättre i dag, säger Axling.

Thaiboxaren studerar till vardags till tvåämneslärare på GIH i Stockholm. Om ett halvår tar hon examen och kan börja undervisa i idrott och samhällsvetenskap.

Även Axlings landslagskollega Linus Bylander åker hem till Sverige med ett brons i bagaget. Han tog brons i 67-kilsklassen. Medaljerna i muay thai gör att Sverige hittills tagit sex medaljer under Europeiska Spelen.

Danskdödare

Fler medaljer kan vara på gång. Bågskytten Christine Bjerendal är framme i åttondelsfinal i bågskytte (recurve) efter att han slagit danskan Kristine Andersen med klara 6-0 under tisdagen. Medaljerna i bågskytte fördelas under onsdagen. Bjerendal ställs mot brittiskan Penny Healey i åttondelen som inleds kl 10.45.

Christine Bjerendal under 1/16-delsfinalen i Krakow. Foto: Bildbyrån.

Felix Burestedt är på väg att ta sig vidare från gruppspelet i badminton efter en stark seger mot dansken Anders Antonsen. Burestedt vann två täta set med 21-19, 21-19 mot dansken som två silver i VM 2019 och brons i VM 2021. Om Felix vinner onsdagsmorgonens match mot turken Emre Lale har svensken chans att nå åttondelsfinal.

Simhoppet går också i mål under onsdagen. Då har Emilia Nilsson Garip chans att ta sin tredje ES-medalj under spelen i Polen, då avgörs enmeterssvikten.

Fakta/Svenska medaljörer

Sverige har hittills tagit sex medaljer under Europeiska Spelen i Polen.

Guld: Marcus Svensson (skytte, skeet), Patricia Axling (muay thai, 57 kg)

Silver: Petter Menning (kanot, K-1 200 m), Emilia Nilsson Garip (simhopp, 3 m)

Brons: Emilia Nilsson Garip/Elias Petersen (simhopp, 3 m synchro mixed), Linus Bylander (muay thai, 67 kg)

Partners

Huvudsponsorer, logotyper