Representanterna från Europas olympiersällskap samlade i Istanbul på WOA:s forum 2023. Foto: privat.

Publicerad 21 september 2023

Rapport från olympiernas eget forum

World Olympians Association (WOA) har avslutat sitt tredje internationella forum i Istanbul. Pernilla Wiberg har varit med i styrelsen för WOA sedan 2011, först utvald av ordföranden Joel Bouzou OLY, och sedan demokratiskt invald av Europas alla nationella olympierorganisationer (NOA:s) i oktober 2020. Numera är Pernilla en av organisationens två vice ordföranden. Hon är också medlem i styrgruppen för det svenska sällskapet, Svenska Olympier. Läs hennes egna reflektioner från dagarna i Turkiet här.

Forum som gör skillnad

Jag kom hem från Istanbul, Turkiet, i måndags den 18 september. Det här var tredje gången som WOA organiserade ett forum för alla sina medlemsorganisationer. Första gången var 2015 i Moskva, andra gången 2019 i Lausanne och nu 2023 i Istanbul. WOA består i dagsläget av 106 medlemmar från hela världen. Antalet nationella olympiska sammanslutningar växer men det är viktigt att de landsorganisationer som tas in som medlemmar i WOA är väl organiserade och vet vad det innebär att företräda alla olympier i sitt land. Jag tycker att det märks en stor förbättring på alla NOA:s som närvarade i Istanbul, i jämförelse med fyra och åtta år sedan, så det är en bra måttstock på att dessa forum hjälper.

Mikako Kotani OLY medaljör i konstsim 1988 och sportchef för OS i Tokyo2020 tillsammans med Pernilla Wiberg på WOA:s forum i Istanbul 2023. Foto: privat.

Arbetet på hemmaplan i fokus

Målet med årets forum var att inspirera och förbättra våra medlemmars arbete på hemmaplan. Vi fick bland annat lyssna på Professor Yannis Pitsiladis, medlem i IOK:s Medicinska kommitté, som pratade om hur viktigt det är att hela världen arbetar tillsammans mot för mycket stillasittande. Vi hade flera sidoföreläsningar som var mer interaktiva där vi pratade om hur man kan förbättra sin olympiska image, hjälpa och pusha olympier till att ta ledarjobb och främja filantropiska initiativ för att skapa en bättre värld omkring oss. Vi hade även en panel från IOK:s Aktiva kommitté som beskrev deras jobb och hur viktigt det är att vi alla jobbar tillsammans för att nå längre. För de länder som har både en aktivas kommitté och en nationell olympierorganisation så måste målet alltid vara att samarbeta. Då kan vi nå ut med de program som både WOA och IOK jobbar fram för alla olympiers bästa, både aktiva och icke aktiva olympier.

Staden Istanbul stod för hela forumet och var väldigt glada att ha oss där. De har jobbat mycket med att få sina invånare att röra på sig mer, med hjälp av olika initiativ, för att på så sätt få ner kostnader för sjukdomar som kan relateras till för mycket stillasittande.

Pernilla Wiberg intervjuas av turkisks SportsTV livesände från forumet. Foto: privat.

Nytt för årets forum var att man kunde följa det online, för de som tyvärr inte kunde närvara fysiskt.

WOA:s ordförande, Joel Bouzou OLY, var väldigt nöjd med dessa två dagar och ser såklart fram emot OS i Paris där vi kommer att ha ett OLY (Olympian) hus väldigt nära Eiffeltornet där vi välkomnar alla olympier och deras partners.

/Pernilla Wiberg, vice ordförande WOA samt medlem i styrgruppen för Svenska Olympier.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper