Jörgen Sandberg, Jesper Sjökvist, Niklas Heckscher och Peter Drugge i SOK:s resursteam. Foto: SOK

Publicerad 8 december 2020

De coachar digitalt med hjälp av Postkod

Som en av Postkodlotteriets förmånstagare får SOK en miljon i extra stöd för att anpassa verksamheten till Coronakrisen. Pengar som används till digitala omställningar för SOK:s resursteam så de har kunnat fortsätta arbetet att stötta Sveriges aktiva i deras OS-satsningar på distans.

SOK:s resursteam består av specialister inom fysträning, nutrition, medicin och prestationspsykologi. Det är ett team som vanligtvis befinner sig på resande fot över hela landet och internationellt för att besöka aktiva i SOK:s idrottssatsning Topp och Talang. En vardag som fick ett abrubt slut i mars när Coronapandemin slog till.

- Vi har tvingats tänka om helt och hållet. I dag använder vi olika digitala lösningar och kör träningspass live över nätet istället. Vi har prövat oss fram och har använt oss av olika lösningar som Whatsapp och Facetime. Med hjälp av det här bidraget har vi möjlighet att investera i mer professionella tjänster och verktyg för att hitta bra arbetsätt. Och det tror jag vi kommer ha nytta av även när Coronakrisen är över, säger Jesper Sjökvist som är samordnare för SOK:s resursteam inom fysträning.

För allt är inte negativt. Det personliga mötet är givetvis viktigt men omställningen har även gett positiva effekter.

- Vi har kunnat öka antalet träffar med varje aktiv avsevärt tack vare att vi träffas digitalt. Förr så besökte vi kanske aktiva en gång i månaden, men nu kan vi ”ses digitalt” varje vecka istället. Det ger en mycket bättre kontinuitet i deras träningsutveckling, säger Jesper Sjökvist.

I ett gym, en person tränar bänkpress och i förgrunden sitter en person med en dator och en telefon. I telefonen syns en annan person som tränar på distans.

På Bosön tränar tennisspelaren Caijsa Hennemann tillsammans med sin tränare och SOK:s träningsrådgivare. Samtidigt via telefonen coachas moderna femkamparen Axel Strömsöe som är i Falun. Foto: SOK

Jesper är fullt övertygad om att de kommer fortsätta använda sig av digitala lösningar även efter Coronapandemin. Han berättar vidare att de i framtiden kommer kunna prioritera sina resor till aktiva som är i större behov av instruktioner på plats medan andra kan få stöttning på distans. En utveckling som skulle minska resorna avsevärt vilket är positivt när man ser till organisationens klimatavtryck.

SOK utvecklar även en digital nutritionsutbildning som ska hjälpa aktiva att få baskunskaper i hur de ska anpassa sin kosthållning för att prestera inom idrotten.

FAKTA/ Så här ska SOK använda Postkodlotteriets extrastöd

  • digitala omställningar kopplat till resursteamets arbete
  • förlänga korttidsanställningar för resursteam kopplat till arbetet med Topp och Talang

Partners

Huvudsponsorer, logotyper