Fransosen Martin Lejeune tog silver i B-boys i Buenos Aires 2018. Här är han under semifinalen. Foto: Ian Walton/OIS.

Publicerad 7 december 2020

Breaking blir OS-idrott i Paris 2024

Danssporten breaking blir ny gren på OS-programmet till spelen i Paris 2024. Det beslutade IOK på måndagen.

Breaking, även kallat breakdance, kommer in på OS-programmet till spelen i Paris 2024. Dansgrenen gjorde olympisk debut under världsungdoms-OS i Buenos Aires 2018.

- Breaking blir en intressant och spännande sport. Den gjorde succé i Buenos Aires. Vi har redan börjat jobba med idrotten här i Sverige, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Breaking är den enda nya idrotten på OS-programmet i Paris. Men sporter som klättring, skateboard och surfing blir kvar i OS efter sommarens spel i Tokyo.

- Det är alla moderna grenar i tiden, som kommer att öka intresset för olympisk idrott i yngre målgrupper, säger Peter Reinebo.

Färre medaljgrenar

Antalet medaljgrenar minskas från 339 till 329, jämfört med Tokyo. Det gör att antalet tävlande minskar från cirka 11 100 i Tokyo till 10 500 i Paris. Förändringarna gör också att det för första gången i OS-historien kommer att vara lika många män som kvinnor som tävlar. Vid spelen i Tokyo kommer cirka 48,8 procent vara kvinnor.

- Det är glädjande siffror och ett viktigt steg mot jämställdhet, säger Peter Reinebo.

Invigning 26 juli 2024

Idrotter som försvinner från programmet jämfört med sommarens spel i Tokyo är karate samt baseboll/softboll. Nya beslut om framtida olympiska idrotter tas cirka tre år inför varje spel, så det finns en chans till comeback inför Los Angeles 2028.

Sommarspelen i Paris ska invigas på Stade de France den 26 juli 2024. Senaste gången OS hölls i Paris var 1924.

Fullständigt program

Alla 329 medaljgrenar och exakt antal deltagare går att finna här

Alla grenar i Paris 2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper