Lukas Ermeskog under andra åket i storslalom. Foto: OIS.

Publicerad 13 januari 2020

Lukas nära medalj efter skrällåk

Lukas Ermeskog stog för dagens uppkörning när han körde upp sig från 15:e till fjärde plats i storslalom på världsungdoms-OS i Lausanne. Med andra åkets näst snabbaste åktid var han endast sju hundradelar från medalj. Adam Hofstedt slutade femma.

Adam Hofstedt, som tidigare tagit guld i super-G och brons i kombinationen, hade skaffat sig ytterligare ett medaljläge i måndagens storslalomtävling. Adam låg tvåa efter första åket, 69 hundradelar från ledande Philip Hoffmann från Österrike i ett åk. Men svenskdramatiken i andra åket kom inte att handla om honom utan Lukas Ermeskog som låg på en 15:e plats efter första åket. Lukas satsade allt i andra åket och fick till en riktig fullträff. Han gick i mål med snabbaste tiden i åket och tog en stor ledning med totaltiden 2.08,89. Allt eftersom åkarna kom ner med röda skyltar stod det klart att Lukas superåk skulle räcka långt.

När det var Adams tur att åka låg Lukas på bronsplats. Adam fick inte till samma flyt i det andra och gick i mål strax bakom Lukas. Ledaren från första åket, Philip Hoffmann, gick inte att rå på i dag. Med snabbaste tid även i andra åket tog han en överlägsen seger med totaltiden 2.06,31, hela 2,54 sekunder före Sandro Zurbruegg, Schweiz, som tog silvret. Även bronset gick till en hemmaåkare, Luc Roduit. Lukas Ermeskog slutade fyra och Adam Hofstedt femma, båda snöpligt nära pallen.

- Jag ville bara få ut all sin ilska efter första åket. Det känns surt att vara så nära pallen men jag kommer nog ändå somna nöjd i kväll, säger Lukas Ermeskog efter tävlingen.

Den tredje svensken, Oskar Gillberg körde ut tidigt i första åket.

Här följer du Lausanne 2020

Svenskarnas tävlingstider och resultat

Partners

Huvudsponsorer, logotyper