Stefan Lindeberg är verksamhetsledare för Sveriges Olympiska Akademi (SOA). Foto: SOK.

Publicerad 14 februari 2019

SOA satsar på innovationer inom sportteknik

Sensorer i skor och full koll på varje hjärtslag. Teknik blir allt viktigare för att en idrottare ska nå sin fulla potential. Nu lanserar Sveriges Olympiska Akademi en ny satsning för att stärka den svenska innovationskraften inom sportteknik – Spin Accelerator Sweden.
- Ett av målen är att ge svenska olympier bästa möjliga förutsättningar och en konkurrensfördel när det gäller sportteknik, säger SOA:s verksamhetsledare Stefan Lindeberg.

Sveriges Olympiska Akademi (SOA) är en stiftelse grundad av Sveriges Olympiska Kommitté, KTH, Karolinska Institutet och Handelshögskolan i Stockholm. Nu lanserar SOA Spin Accelerator Sweden, ett accelerationsprogram med fokus på sportinnovationer. Programmet är ett initiativ där akademin, sportvärlden och techsektorn möts på en internationell arena.

Fokus på idrottaren

KTH Innovation och Handelshögskolans Center for Sports and Business ansvarar för genomförandet av programmet, med målet att satsningen ska bidra till nya lösningar som kan få marginalerna på rätt sida för både elitidrottaren och vardagsmotionären. Fokus ligger på idrottaren.

- Det spelar ingen roll vilket kön personen har eller om den är elitidrottare eller motionär, utan det handlar om varje individ ska kunna nå sin fulla potential. Därför valde vi idrottaren som tema, säger Lisa Ericsson, chef för KTH Innovation.

Globalt nätverk

Trots landets storlek är Sverige världens fjärde bästa idrottsnation viktat per antal invånare (greatestsportingnation.com), och tredje bäst i världen på innovation (Global Innovation Index 2018).

- Digitalisering och 5G möjliggör återkoppling i realtid vid fysisk aktivitet. Nya verktyg ökar precisionen i anpassningen till var och en. Det kan ge bättre resultat och en effektivare och mer lustfylld träning för alla. I Stockholm finns unik kompetens för att utveckla nya verktyg för individanpassning, för bättre resultat och för mer inspirerande träning för alla. Sveriges Olympiska Akademi bildades för att knyta ihop detta och det måste i sin tur byggas in i en internationell innovationsmiljö. Det är där Spin Accelerator Sweden kommer in, säger Stefan Lindeberg, verksamhetsledare för Sveriges Olympiska Akademi.

I satsningen ingår också några av världens ledande universitet inom sportteknik, däribland brittiska Loughborough University. En kombination av nätverk och kunskap ska ge deltagarna en fördel.

- Vi är övertygade om att svensk idrott kommer utvecklas, både kunskapsmässigt och praktiskt när innovation och teknik blir en del av vardagen, säger Martin Carlsson-Wall, chef för Handelshögskolans Center for Sports and Business.

Stöttas av Vinnova

Uppstartsbolag från hela världen bjuds in till att ansöka om programmets tolv platser. Under våren träffas deltagarna både på plats i Stockholm och digitalt för att utvecklas tillsammans, innan programmet avslutas i juni. Programmet stöttas av statens innovationsmyndighet Vinnova.

Sveriges Olympiska Akademi

Sveriges Olympiska Akademi är en stiftelse som bildades 2017 av Kungliga Tekniska Högskolan, Karolinska Institutet, Handelshögskolan i Stockholm och Sveriges Olympiska kommitté. Stiftelsen är en plattform för vetenskap och idrott, med mål att skapa en internationellt slagkraftig satsning på idrott och innovationer. Stiftelsens syfte är att bidra till att individer kan nå sin fulla potential, idrottares förutsättningar förbättras och svensk idrotts konkurrenskraft stärkas.