Foto:SOK

Publicerad 28 december 2015

Khaddi Sagnia blickar mot OS i Rio

En korsbandsskada är bland de tuffaste skador en elitidrottare kan råka ut för. Men längdhopparen Khaddi Sagnia visade alla drabbade att det går att komma tillbaka då hon i höstas placerade sig sjua i VM. Nu blickar hon framåt mot OS i Rio.

– Det var en väldigt tuff period, det var det. Jag skulle ha hoppat junior-VM och en massa andra roliga tävlingar var inplanerade som exempelvis min första XL-gala i Globen. Men så hände det. Ganska direkt kände jag att jag bara m å s t e komma tillbaka. Jag vet ju vad jag är kapabel att göra. Att jag kan hoppa långt. Så det var bara att börja fokusera direkt på träningen på rehabiliteringscentret, säger Khaddi Sagnia.

Att träna på det idrottsmedicinska centret istället för på Friidrottens Hus i Göteborg var ett medvetet val av Khaddi. Där fick hon träna med andra som befann sig i samma situation, och som hon inte kände. Hon slapp att ständigt prata om sin skada.

Dagar blev till månader och Khaddi trivdes med sina rutiner. Så pass bra att hon till och med stannade lite längre än vad hon egentligen behövde. Där kunde hon träna utan yttre press på att komma tillbaka snabbt Efter ett år var hon redo att kliva in i den ordinarie träningen. Och i dag, med facit i hand, kan hon till och med se att den allvarliga skadan faktiskt utvecklat henne som längdhoppare.

 – Ja definitivt, jag tar mer ansvar själv i dag. Jag har blivit mer noggrann med vad jag gör och på tävlingar är jag också mer fokuserad på tekniken. Det har överhuvudtaget blivit mer fokuserat – mer här och nu – jämfört med tidigare. Numera befinner jag mig aldrig någon annanstans i huvudet då jag tränar. För det var ju av den anledningen som skadan inträffade, säger Khaddi.

Khaddi Sagnia vet att hon har gjort ett bra jobb med rehabiliteringen så hon är i dag inte orolig. Trots att uthoppet sker med det tidigare skadade benet. Skulle hon känna av något så går hon direkt och kollar upp det. Årets stora mål är förstås OS i Rio och Khaddi - som redan blivit uttagen – kan lägga upp sin säsongsplanering utan någon stress.

 – Det är en massa teknik som ska sättas. Sedan är det aldrig fel att bli starkare och snabbare. Och ansatsen måste fungera, så det är många pusselbitar som behöver falla på plats för att det ska bli långa hopp upp mot de nivåer där de allra främsta befinner sig. Men jag litar på Gud och allt han ger mig, säger Khaddi Sagnia.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper