Publicerad 27 oktober 2015

Idrottare utan land välkomnas till OS i Rio

FN:s generalförsamling har godkänt Olympisk vapenvila för OS i Rio 2016 och IOK bjuder in aktiva som befinner sig på flykt från sitt land att delta i spelen.

IOK:s ordförande Thomas Bach och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Foto: IOK

IOK:s ordförande Thomas Bach och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Foto: IOK

Beslutet vädjar att den olympiska vapenvilan ska respekteras från sju dagar före invigningen av de olympiska spelen och vara till sju dagar efter avslutningen av de paralympiska spelen. Beslutet stöttades av 180 av FN:s 193 medlemsländer.

IOK:s ordförande Thomas Bach förklarar samtidigt att elitidrottare som tvingats fly sitt land kommer att ha möjlighet att delta i Rio 2016 genom att tävla under olympisk flagga. IOK kommer att bjuda in de högst rankade kvalade aktiva som i dagsläget befinner sig i en flyktingsituation att delta i spelen.

- I dagsläget skulle ingen av dessa aktiva ha möjlighet att delta i OS även om de är idrottsligt kvalificerade eftersom de på grund av sin flyktingsituation inte har något hemland eller någon Nationell Olympisk Kommitté att representera. Dessa personer har inget nationellt lag att tillhöra, ingen flagga att marschera in bakom och ingen nationalsång som kan spelas. De kommer att välkomnas till OS med den olympiska flaggan och den olympiska hymnen. De får ett hem tillsammans med alla andra 11000 aktiva från 206 länder i OS-byn. Det här kommer vara en symbol av hopp för alla flyktingar i världen och kommer att göra världen mer uppmärksam på storleken av den rådande krissituationen, förklarar Thomas Bach.

Traditionen med olympisk vapenvila går tillbaka ända till de antika olympiska spelen i Grekland. Under vapenvilan kunde aktiva, artister, deras familjer och vanligt folk resa i total frihet för att delta eller titta på de olympiska spelen och sedan återvända till sina respektive länder.

- Tolerans, solidaritet och frihet är värden som är centrala för det brasilianska arvet av Rio 2016. Det kommer bli inkluderande spel och en unik möjlighet att visa upp idrotten som en nyckel för fred, social inkludering, tolerans och kampen mot rasistisk, etisk eller könslig diskriminering. Genom de olympiska spelen kommer det brasilianska folket att påminna världen om deras unika kombination av passion och effektivitet, säger Thomas Bach.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper