Sofia Mattsson efter slutsignalen som innebär guld vid Europeiska Spelen. Foto: Bildbyrån

Publicerad 27 juni 2019

Guld till Sofia Mattsson efter nagelbitare

Sofia Mattsson tog guld vid Europeiska Spelen i Minsk 2019 i OS-klassen -53 kg. Men det som såg ut att bli en säker match blev en riktig nervös historia.

I finalen mötte Sofia Julija Chavaldzij från Ukraina. Sofia tog snabbt en 2-0 ledning i första perioden och ökade på till 6-0 i paus. Sen kom ukrainskan tillbaka och forcerade starkt med en snabb tvåpoängare. Ett kastförsök under matchen sista minut bedömdes till fyra poäng och matchen såg ut att vara kvitterad. Men efter begärd videogranskning från svensklägret togs två poäng tillbaka till 6-4. Ett resultat som stod sig i de nervösa slutsekundrarna och det svenska guldet var ett faktum.

Sofia Mattsson vinner guld vid Europeiska Spelen. Foto: Bildbyrån

- Det kändes som att det var en säker match men det blev en riktig nagelbitare. Det blev väldigt nervöst där på slutet, säger Sofia Mattsson efter matchen.

Sofia Mattsson försvarade därmed sitt guld från Europeiska Spelen i Baku 2015, då i 55-kilosklassen. Mycket har hänt sedan dess, Sofia har tagit OS-brons och fött en liten dotter. Och nu är hon tillbaka i världseliten igen, och det i viktklassen -53 kg som gäller i Tokyo 2020.

- Ja, det är verkligen mycket som har hänt sedan förra Europeiska Spelen. Nu känns det inte som att jag bara tävlar för mig själv längre, utan jag gör det tillsammans med ett litet lag där hemma, säger Sofia Mattsson.

Brottningstävlingarna avgjordes i år under två dagar. Mattsson övertygade hela vägen i gårdagens matcher. 12-4 mot Yetgil Zepnep, Turkiet, i åttondelsfinal och 10-0 mot Iulia Leorda från Moldavien i kvarten bäddade för gårdagkvällens semifinal. Där fanns inga tvivel och efter 10-2 mot tyska Nina Hemmer var Mattsson klar för sin andra raka ES-final.

Inget brons till Fransson

Jenny Fransson lyckades inte vinna sin bronsmatch i -68 kilosklassen. Jennys motståndare, Alla Tjerkasova från Ukraina vann i stället med 6-2.