Sofia Mattsson mot Moldaviska Iulia Leorda i kvartsfinalen i -53-kilosklassen. Foto: Bildbyrån

Publicerad 26 juni 2019

Sofia Mattson i ES-final igen

Sofia Mattsson har säkrat ytterligare en svensk medalj i Europeiska Spelen genom att ta sig till final i -53 kilosklassen i damernas brottning. I morgon slåss hon om att försvara sitt ES-guld från 2015. Agnes Alexiusson har också hon säkrat en ES-medalj genom att ta sig till semifinal i boxning.

Mattsson vann sina förmiddagsmatcher övertygande. 12-4 mot Yetgil Zepnep, Turkiet i åttondelsfinal och 10-0 mot Iulia Leorda från Moldavien i kvarten bäddade för eftermiddagens semifinal. Där fanns inga tvivel och efter 10-2 mot tyska Nina Hemmer var Mattsson klar för sin andra raka ES-final.

Sofia Mattsson tog guld i Europeiska Spelen i Baku 2015, då i den högre viktklassen -55 kg. Finalen i Minsk avgörs i morgon, klockan 18.10 svensk tid och där möter Mattsson Juliia Khavaldzjy från Ukraina.

Jenny Fransson i kvartsfinal mot den senare finalbrottaren Anastasiia Brattjikova, Ryssland. Europeiska Spelen Minsk 2019. Foto: Bildbyrån.

Chansen på medaljerna lever även fortfarande för Jenny Fransson i -68-kilosklassen. Fransson förlorade en tight match i kvartsfinalen mot ryska Anastasiia Brattjikova med 2-2 där sista tagna poäng avgjorde. Men ryskan vann senare sin semifinal vilket innebär att Jenny får återkvala i morgon mot turkiska Buse Tosun. Vinnaren i den matchen får gå upp i bronsmatch mot Alla Tjerkasova, Ukraina som förlorade semifinalen mot ryskan.

Medalj säkrad i boxning

Agnes Alexiusson säkrade en medalj i damernas -60 kilosklass i boxning genom att vinna kvartsfinalen mot bulgariskan Denitsa Eliseeva med klara 5-0. Boxningen har några bronsmatcher utan delar ut två bronsmedaljer till förlorarna i semifinalerna. Agnes får möta irländska Kellie Harrington på fredag där de slåss om en plats i finalen.

Agnes Alexiusson. Foto: Bildbyrån.

Petter Menning direkt till final

Det är inte bara Sofia Mattsson som har en tidigare ES-medalj av dagens svenskar. Petter Menning och Stefan Nilsson tog båda silver i Baku 2015 och båda visade fin form under dagens tävlingar.

Petter Menning övertygade i försöken på K 1 200 m. Med vinst i sitt försöksheat är han direktkvalad till morgondagens final. Linnea Stensils fick nöja sig med en plats i B-finalen efter en fjärdeplats i semifinalen på K 1 200 m. I K 2:an på samma distans var Moa Wikberg och Melina Andersson snubblande nära att ta sig till final, men nio hundradelar skiljde dem från den sista finalplatsen. I förmiddagens B-final i K 1 1000 meter slutade Martin Nathell på en tionde plats.

Felix Burestedt. Foto: Bildbyrån.

Svenskarna vidare till slutspelet i badminton

De svenska damdubbelparet Johanna Magnusson och Emma Karlsson vinner sin sista slutspelsmatch mot italienarna Silvia Garino/Lisa Iversen med 2-0. Därmed slutar de tvåa i grupp B och är vidare till slutspel och kvartsfinal. Där ställs de mot det franska paret Emilie Lefel/Anne Tran. I herrsingel gick även Felix Burestedt vidare till slutspel, trots förlust i sista gruppspelsmatchen mot britten Toby Penty med 0-2. Felix får möta spanjoren Pablo Abain i åttondelsfinal i morgon förmiddag.

På skyttearenan har damernas och herrarnas skeetkval inletts. Både Victoria Larsson och Stefan Nilsson ligger bra med i jakten på morgondagens finalplatser. Victoria ligger tia med två träffar efter finalplatserna och Stefan nia, en träff bakom. I morgon förmiddag avslutas kvalet och finalerna avgörs senare på eftermiddagen. Marcus Madsen slutade på 30:e plats i herrarnas frigevär helmatch.