Publicerad 6 augusti 2016

Alshammar ledde den svenska truppen i kreation från H&M

Under natten invigdes äntligen OS i Rio! Utöver en spektakulär show var intågandet av de deltagande länderna momentet alla väntade på. Under veckan som gått var spekulationerna många om vem som skulle få äran att leda den svenska truppen in på arenan med den svenska fanan i händerna. I torsdags blev det klart att simmaren och OS-veteranen Therese Alshammar fick äran och i natt tågade den svenska truppen in på invigningsarenan bakom Alshammar, iklädd en kreation designad av H&M.

Att bära sitt lands flagga vid en OS-invigning är en stor ära och för en kort stund riktas hela världens blickar mot just dig. I natt visade fanbärare Therese Alshammar att Sverige förutom att vara en idrottsnation att räkna med, även förtjänar sitt rykte som modenation. Iklädd en blågul klänning från H&M gjorde hon spektakulär entré på Maracanã-stadion vid nattens invigning.

Foto: SOK

Klänningen är gjord med hållbarhet i fokus i H&M:s in-house studio. Basen är i mörkblått material, samma material som används i H&M:s Conscious Exclusive Collection. Kläder från H&M:s Garment Collection Initiative har återanvänts för att skapa dekorationerna i gult, blått och svart. Modehuset har för första gången på ett sommar-OS dessutom producerat de övriga truppkläderna.

Foto: SOK

Den svenska fanbäraren utses av Sveriges Olympiska Kommitté utifrån ett antal kriterier. Bland annat bör fanbäraren vara en galjonsfigur för truppen, samt ha tidigare olympiska framgångar. Alshammar har inte mindre än tre OS-medaljer och gör sitt sjätte OS i och med spelen i Rio.

-Att vara fanbärare för den svenska truppen är en stor ära. Det gör mig oerhört stolt att också vara klädd i denna specialsydda klänning från H&M gjord av återvunna textiler och ekologiskt silke, säger Therese Alshammar.

Vi gör en tillbakablick över hur den svenska truppen sett ut de senaste invigningarna för sommar-OS. Senast, i London 2012, var det ridsportens Rolf-Göran Bengtsson som tågade längst fram i den svenska truppen. Bengtsson hade tidigare samma år vunnit Jerringpriset, även kallat för folkets pris, och hade två OS-medaljer i bagaget. Under invigningen var Bengtsson klädd likt resten av truppen, i vit- och blårandiga tröjor och vitt nedtill. Endast flaggan skiljde fanbäraren från resten av truppen.

Rolf-Göran Bengtsson, Foto: Janerik Henriksson / TT

Vid OS 2008, som gick av stapeln i Beijing, bars fanan av skadedrabbade trestegshopparen Christian Olsson. Fyra år tidigare hade Olsson vunnit OS-guld, men 2008 var han tvungen att avstå från OS-start på grund av sin skada. Istället tågade han in på invigningsarenan med fanan i högsta hugg, iförd mörkblå kostym och ljusa chinos. 

Christian Olsson, Foto: Fredrik Sandberg / TT

I Aten år 2004 var fanbäraren precis som i år från simidrotten. Lars Frölander, guldmedaljör från Sydney och silvermedaljör från både OS i Atlanta och Barcelona, var blågul upptill och vit nertill när han klev in på invigningsarenan.

Lars Frölander, Foto: Maja Suslin / TT

Kanotisten Anna Olsson blev i Sydney år 2000 den andra kvinnliga fanbäraren för Sverige på ett Olympiskt sommarspel. Iklädd ljusgul dräkt ledde hon den svenska truppen in på invigningsarenan.

Anna Olsson, Foto: Jonas Ekströmer / TT

Mycket har hänt under åren. Idrotten har utvecklats och så har även modet. Vi avslutar med att åter skåda hur det såg ut på nattens invigning.

Foto: SOK

Partners

Huvudsponsorer, logotyper