Henrik Lundqvist storspelade i OS-finalen mot Kanada men fick ändå se tre puckar bakom sig. Foto: Jack Mikrut, SOK.

Publicerad 1 januari 2015

Diciplinerat Kanada imponerade

Det stjärnspäckade Tre Kronor med enbart en spelare med en svensk klubb som arbetsgivare och 23 från NHL tog sig hela vägen till en OS-final.

Drömmen om en OS-final hade också ett lika stjärnspäckat Ryssland. Men för Ryssland tog det stopp redan i kvartsfinalen mot Finland. OS och VM på hemmaplan är ingen rolig historia för Ryssland. En elftepalts och en bronspeng har det blivit på tre försök.

För Tre Kronor blev det ett OS-silver sedan Kanada ganska enkelt kunnat utmanövrera svenskarna i finalen.

I gruppspelet ställdes Tre Kronor i tur och ordning mot Tjeckien, Schweiz och Lettland. Tre segarar, utan att imponera, gav gruppseger och en direktplats till kvartsfinalen.

Från gruppspelet kan noteras att den svenske lagkaptenen Henrik Zetterberg OS-turnering tog slut redan efter inledningsmatchen. En svår ryggskada, som senare opererades, däckade kaptenen.

I gruppspelet kunde förbundskapten Pär Mårts glädja sig åt två saker; spel i numerärt överläge, målvakten Henrik Lundqvist storspel och att backen Erik Karlssons krut var torrt.

I kvartsfinalen väntade Slovenien i en match som på pappret bara kunde sluta på ett sätt - med svensk seger.

Och så blev det också även om Slovenien stretade emot så länge orken inte tröt. Det gjorde den i sista perioden som Tre Kronor vann med 4-0 och till slut matchen med 5-0.

I semifinalen väntade Finland som till skillnad från Tre Kronor imponerat på vägen mot mötet mot Tre Kronor.

Finland tog visserligen ledningen i mittenperioden men Tre Kronor kunde ganska omgående kvittera och ta ledningen för att i slutperioden ganska enkelt hålla de finska lejonen borta från Henrik Lundqvists målbur.

Svensk jubel efter seger med 2-1 mot Finland i OS-semifinalen. Foto: Jack Mikrut, SOK.

I den andra semifinalen möttes Kanada och USA. Även här var det i den andra perioden som matchen mål gjordes. Och det var Kanada som stod för det. Att det inte blev fler kan skyllas på storspel från de båda lagens målvakter.

I finalen väntade således Kanada för Tre kronor. För svensk del blev det ett dramatiskt förspel till finalen då Niklas Bäckström ständes av för doping sedan han tagit en allergimedicin som var dopingklassad. Bäckströms straff blev avstängning en match, OS-finalen, men han fick också senare ta emot sin OS-medalj.

Tre Kronor kunde i finalen inte dyrka upp Kanadas imponerande försvarsspel som med ett mål i varje period kunde säkra OS-guldet. Segersiffrorna, 3-0, kunde ha varit större om inte Henrik Lundqvist storspelat i målet.