Schweiziskt bronsjubel i matchen om OS-bronset. Foto: Jack Mikrut, SOK.

Publicerad 1 januari 2015

Svensk medaljkollaps

Damkronorna hade en olympisk bronsmedalj inom räckhåll. I bronsmatchen mot Schweiz skulle de bara "spela av" den tredje perioden och bevaka 2-0-ledningen. Men Schweiz ville annat och kunde vända matchen med fyra mål i period tre mot Damkronornas enda.

Damkronorna inledde gruppspelet mot Japan som var det sämst rankade laget av de åtta i OS-turneringen.

Båda lagen spelade minst sagt darrigt. Matchen bjöd på ett mål, svenskt, och att den svenska nollan höll berodde på stor del på utmärkt målvaktsspel av Valentina Wallner. I den andra gruppspelmatchen stod Tyskland för motståndet. Där fick Damkronorna en drömstart med mål redan i inledningsminuten men sedan blev det tvärstopp i målproduktionen. I den sista perioden hade Damkronorna nerverna på utsidan och det var storspel från målvakten Kim Martin Hasson som räddade dem från en tyskt kvittering. Ett tyskt slarv i anfallszon bäddade för ett svenskt andramål och då gick luften ur tyskorna. Damkronrna kunde sedan öka på med ytterligare två mål och till slut vinna med 4-0.

I gruppfinalen väntade hemmanationen Ryssland som med ett enormt publikstöd vinna med 3-1 efter bland annat ha vunnit den första periodens skottstatistik med 16-2.

För svensk del blev det nu kvartsfinalspel mot Finland. Knappast någon önskemotståndare och mycket riktigt var det Finland som dominerade inledningsvis. Inför tredje perioden var Finland i ledning med 1-0. Damkronorna kvtterade och dramat fortsatte med att de båda lagen gjorde ett mål vardera inom loppet av tolv sekunder!

Damkronorna kunde ta ledningen med 3-2 i spel i numerärt överläge för att sedan i slutskedet öka på till 4-2 i tom bur.

Nu väntade USA i semifinal och den matchen kunde enligt alla tips bara sluta på ett sätt. USA gjorde sin plikt och vann med 6-1 efter att ha vunnit skottstatistiken med 70-9.

Så till bronsmatchen mot Schweiz där Damkronorna ledde med 2-0 inför slutperioden. Två svenska slarv bäddade för två alpmål och ett mål i numerärt överläge gav schweizisk ledning med 3-2 och ett rejält svenskt nervdaller. Med två minuter kvar kunde 15-åriga  Aina Müller göra 4-2 i tomt mål. Litet hopp fick Damkronrna när de reducerade till 3-4 med 44 sekunder kvar av matchen men någon kvittering orkade de inte med.

OS-guldet tog Kanada genom att i finalen slå ärkerivalen USA med 3-2 efter förlängning och dramatik på högsta nivå. USA ledde med 2-0 och 2-1 tills det var 55 sekunder kvar av matchen. I förlängningen bäddade några kontroversiella utvisningar för Kanada som kunde avgöra genom Marie-Philip Poulin. I Vancouver fyra år tidigare avgjorde hon också finalen då med sina två mål.