SOK har rätt till egna uttagningskriterier enligt Cas
Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har rätt till egna uttagningskriterier för OS. Det meddelar Idrottens skiljedomstol, Cas, i sin slutgiltiga dom.
- Ett viktigt och tydligt beslut av Cas som visar att vi utfört vårt uppdrag i enlighet med IOK:s charter och det årsmötesbeslut som de 38 svenska olympiska specialförbunden fattade 2023, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.
Det var i juli 2024 som sex aktiva, en seglare och fem friidrottare, anmälde Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) till idrottens skiljedomstol, Cas. Idrottarna hade inte blivit uttagna till den svenska OS-truppen och krävde att Cas skulle besluta att SOK skulle verka för att de skulle efteranmälas till OS i Paris.
Cas (The Court of Arbitration for Sport) beslutade, efter en snabb process, att helt avslå idrottarnas begäran och döma till SOK:s fördel.
Idag kom Cas också med sina så kallade domskäl, där skälen till beslutet redovisas i detalj. Där skriver de att SOK, inom sitt ansvarsområde, har befogenhet att utfärda separata uttagningskriterier för OS samt att SOK:s uttagningsregler överensstämmer med IOK:s charter.
- Vi är tacksamma för Cas beslut och vi har hela tiden varit övertygade om att vi tagit ut den svenska OS-truppen enligt gällande regler, oavsett om det gäller IOK:s charter, internationella förbundens kvalregler eller SOK:s stadgar och uttagningsregler. Samtidigt förstår vi att en idrottare blir besviken när man inte når ett högt satt mål, i detta fall OS i Paris, säger SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson.
Cas noterar också att det inte finns någon regel i IOK:s charter som begränsar nationella olympiska kommittéers autonomi när det gäller att fastställa uttagningsregler för spelen som är strängare jämfört med de kriterier som fastställts av respektive internationellt förbund. Cas noterar också att flera andra länder har och tillämpar egna uttagningskriterier.
Cas framhåller även att det huvudsakliga syftet med SOK:s uttagningsregler, där grundkriteriet stipulerar kapacitet att konkurrera om minst tolfte plats på OS, framstår som ”legitimt och proportionerligt”, särskilt mot bakgrund av att det i SOK:s uttagningsregler även finns framtids- och undantagskriterier.
Cas slår vidare fast att ”det inte finns någon anledning att anta att SOK tillämpat SOK:s uttagningsregler felaktigt eller på ett godtyckligt sätt” mot de aktiva.
Utvärdering av OS
Under hösten har OS i Paris, inklusive uttagningsprocessen, utvärderats. De olympiska specialförbunden samt aktiva och ledare har bidragit med tankar och medskick i samspel och dialog med SOK. Utvärderingarna visar att det för samtliga förbund (OSF) funnits både avtal och kommunikation som tydligt beskriver uttagningsprocessen till OS.
-95 procent av de aktiva i OS-truppen ansåg att man fått tydlig information om vad som gällde för att bli uttagen till OS. Samtidigt ser vi också i utvärderingarna att kommunikationen kan vässas ytterligare mellan SOK, de olympiska specialförbunden, aktiva och ledare och vi arbetar nu tillsammans för att skapa en ännu bättre dialog både inför- och efter OS-uttagningar, säger generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson.
Medaljer som mål
Enligt SOK:s årsmötesbeslut från 2023 ska den svenska OS-truppen ha medaljer som mål. I uttagningarna ska SOK utgå från de tre uttagningskriterier som de olympiska specialförbunden beslutat om. Grundkriteriet säger att en aktiv ska ha kapacitet att tävla om minst en tolfte plats på OS.
- SOK:s styrelse välkomnade prövningen av ärendet i Cas i hopp om att diskussionen rörande våra nationella kriterier framgent hanteras i vår föreningsdemokrati bland våra medlemsförbund. SOK:s uttagningskriterier är framtagna efter en gedigen process inom den olympiska familjen och en bred majoritet stod bakom beslutet som togs 2023, säger Hans von Uthmann, ordförande i SOK.
Tar kostnader
Som brukligt i juridiska tvister bär den förlorande parten rättegångskostnaderna i målet. Cas har därför beslutat att de sex idrottarna ska stå för hela kostnaderna hos Cas för målets prövning. SOK:s styrelse har dock valt att vid detta specifika tillfälle inte kräva att de sex idrottarna ersätter kostnaden för SOK:s juridiska ombud, vilket SOK hade haft rätt att begära.