Armand Duplantis under OS i Tokyo 2021. Foto: TT.

Publicerad 30 maj 2024

AI spår - Mondos drömhöjd är 6,51

Med åtta världsrekord och fem raka mästerskapsvinster är Armand ”Mondo” Duplantis en av världens främsta friidrottsstjärnor. Han har alltid strävat efter att överträffa sig själv, men för Duplantis är gränsen inte nådd vid det nuvarande världsrekordet. Han drömmer om högre höjder och en unik AI-satsning har räknat ut att Mondo kan hoppa 6,51.
- Det låter verkligen som en drömhöjd, säger Duplantis.

På söndag kommer friidrottsvärlden att vända sina blickar mot BAUHAUS-galan i Stockholm. Efter vårens tävlingar där Duplantis har bjudit på toppform och nya världsrekord, hoppas man nu på ytterligare ett formbesked inför sommarens OS i Paris.

-Att hoppa 6 meter och 30 centimeter är mitt nästa stora mål. Men varför stanna där när jag kan sträva efter ännu mer? Jag tror på att sätta höga mål och arbeta hårt för att uppnå dem, säger Armand Duplantis.

AI-expert har sammanställt

För att förstå potentialen för denna unika idrottare har Sveriges Olympiska Kommitté, tillsammans med huvudsponsorn Svenska Spel som bland annat stöttar talanger inför OS, analyserat resultat och data från Duplantis karriär. Höjd, väder, förutsättningar och trender kopplat till tidigare hopp har sammanställts. Med hjälp av avancerad AI-teknik har man identifierat en ny drömhöjd för Duplantis på 6,51 meter – en höjd som pressar upp hans nuvarande drömhöjd med ytterligare 21 centimeter. Och 27 centimeter oavnför gällande världsrekord.

- AI kan ge oss verktyg för att pusha gränserna inom idrott, förklarar Ather Gattami, AI-expert och forskare som ledde analysen.
- Det är spännande att se hur tekniken kan användas för att maximera idrottarens potential och inspirera till nya höjder av prestation.

Samarbete SOK och Svenska Spel

Detta samarbete är det senaste exemplet mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Svenska Spel där parterna använder avancerad teknik i idrottsutveckling. För SOK är det viktigt att ligga i framkant när det gäller teknologiska innovationer för att möta den allt tuffare konkurrensen på den internationella idrottsscenen och därför har SOK en rad pågående forskningssamarbeten, bland annat inom AI.

- Både vi och vår samarbetspartner Svenska Spel vet att idrottens framtid på många sätt är integrerad med teknologi. Genom att stötta den här typen av projekt och använda AI som ett verktyg i förberedelser och träning kan vi ännu bättre stötta våra idrottare på väg mot deras olympiska dröm, säger Åsa Edlund Jönsson, generalsekreterare på Sveriges Olympiska Kommitté.

Arbetet med att ta fram drömhöjden genom AI-modellering skildras även i en kort dokumentärfilm där bland annat Duplantis och hans föräldrar medverkar.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper