Walter Wallberg med guldmedaljen. Foto: TT

Publicerad 16 juni 2022

Nio av tio olympier förbättrade sin djupsömn

Med hjälp av enkla förändringar i sömnrutinerna kan du förbättra din djupsömn och därmed ge kroppen större möjligheter för återhämtning. Det är fakta från de 25 olympier som fick genomgå en sömnutbildning under vintersäsongen 2022. De två mest effektiva verktygen för idrottarna var att minska skärmtiden sista timmen innan läggdags och att använda avslappningsövningar.
Tips som blev guld värda för Walter Wallberg under OS i Peking.

Diagram som visar en kurva för deltagarnas djupsömn före och efter sömnstudien. Före utbildningen var genomsnittlig djupsömn 64 minuter och efter var dem 74 minuter.

19 av 21 deltagare i studien ökade sin djupsömn efter sömnutbildningen. Foto: SOK.

Olympier från sex vinteridrotter fick utbildning av Sanjay Verma, sömncoach på Jensen Sleepacy, där de fick prova olika nya rutiner för att förbättra sin sömnhälsa. Under hela perioden loggades deras sömndata med hjälp av aktivitetsklockor och dataanalysen visade att 90 procent av idrottarna hade utökat sin djupsömn efter att ha förändrat sina sömnrutiner. I snitt utökades djupsömnen med tio minuter från 64 till 74 minuter.

- För elitidrottare är djupsömn avgörande för återhämtning efter intensiv träning. Det minskar också risken för skador. Viktigast av allt är att sömn förbereder för att optimera prestation, säger Sanjay Verma.

Mindre skärmtid

Två av de rutiner som hjälpte idrottarna mest var att använda skärm mindre sista timmen innan läggdags, samt att använda avslappningsövningar. Total använder sig 78 procent av idrottarna mer av avslappningsövningar nu, något som endast någon enstaka gjorde innan de genomgick sömnutbildningen.

Efter utbildningen tittar 83 procent mindre på skärm sista timmen innan de lägger sig. Innan de genomgick utbildningen tittade över 90 procent av idrottarna alltid på skärm sista timmen innan läggdags.

Guldtips för Wallberg

För Walter Wallberg var sömnrutinerna viktiga i de minutiösa förberedelser som 22-åringen gjorde inför spelen i Peking.

- För att maximera Walters prestanda under OS i Peking bestämde vi oss för att taktiskt ändra hans sömnschema. Vi ändrade hans måltidstider - från frukost till middag - och även när han ska vara ute och få solljus. Walter visade som vanligt strikt självdisciplin och höll sig till det nya schemat för sömn och såg en liten ökning i hans prestation. Kan vara att den lilla skillnaden gjorde skillnad mellan silver- och guldmedalj, säger sömncoachen Sanjay Verma.

Puckelpist körs vanligen på dagtid i världscupen, men avgjordes ovanligt sent på kvällen, lokal tid i Kina. När Wallberg ställde sig på startlinjen för sitt avgörande finalåk var klockan långt efter 21.00.

– Jag tog kontakt med sömncoachen för att jag skulle lägga upp det så att jag hade min peak runt sju, åtta på kvällen. Jag försökte sova till klockan ett på dagen ungefär, sedan åt jag frukost vid två och sedan var min lunch runt klockan fem, precis innan jag åkte ut i backen. Sedan var det middag runt nio innan jag gick och lade mig runt två, tre på natten, säger Walter Wallberg.

Wallberg tror själv att dygnsomställningen var bidragande till den gyllene medaljen.

– Jag gick in till OS med en plan för hur jag skulle lägga upp det och jag försökte följa den till punkt och pricka. Och där var sömnen en stor del i det också. Sömnen påverkar ens prestation, jag tror absolut det hade stor inverkan på resultatet, säger Walter Wallberg.

FAKTA/Sömncoachning med Jensen Sleepacy

Företaget Jensen Sleepacy är partner till SOK och coachning inom sömn och återhämtning är grunden i partnerskapet, med mål att maximera idrottarnas prestationer under OS. 25 vinterolympier har nu genomgått en utbildning inför OS i Peking 2022 och 17 sommarolympier inför Tokyo 2021.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper