Publicerad 22 mars 2021

Spring Olympialoppet för en bättre värld – hjälp människor på flykt

Med start den 19 maj arrangerar Sveriges Olympiska Kommitté för första gången Olympialoppet. Ett motionslopp på fem kilometer som passar alla, från elit till glad motionär. Här gäller den olympiska andan att det viktigaste inte är att segra utan att kämpa väl. Varje år springer vi tillsammans för en god sak som kan göra världen lite bättre.

I år springer vi Olympialoppet för människor som flyr genom en insamling till Sverige för UNHCR och deras arbete till förmån för människor på flykt. Anmälningsavgiften till loppet är 200 kronor. 100 kronor av dessa går direkt till Sverige för UNHCR. Olympialoppets huvudpartner UNIQLO dubblar dessutom insamlat belopp till Sverige för UNHCR.

De senaste 20 åren har antalet människor som lever på flykt på grund av krig eller förföljelse mer än fördubblats.

– Olympialoppet är din chans att springa för dem. Du springer inte bara för ditt eget välbefinnande. Du springer även för att rädda liv. I dag finns över 80 miljoner människor i världen som tvingats på flykt, säger Åsa Widell, generalsekreterare, Sverige för UNHCR.

Karta över Olympialoppets fysiska bana som man kan välja att springa om man vill.

Fem kilometer – du väljer var

Olympialoppet är fem kilometer långt. Du kan springa var du vill eller på en framtagen slinga intill Olympiastadion. Loppet inleds den 19 maj och pågår under två veckors tid.

– Vi vill vara med och skapa en bättre värld genom idrott, säger SOK:s marknadschef Tobias Hauff.

Den 19 maj är det nio veckor kvar till dess att OS-tävlingarna börjar i Japan och med Olympialoppet tänder vi den olympiska glöden i landet och visar dessutom upp den olympiska klädkollektionen framtagen av UNIQLO.

– Våra anställda kommer att vara med och springa så att fler människor på flykt kan få den hjälp de behöver. Alla som deltar får en medalj och de första 1000 personerna som anmäler sig till loppet får en t-shirt från UNIQLO. Vi ser även fram emot att för första gången visa upp de kläder som svenska idrottare ska använda i Tokyo, säger Nikolina Johnston, COO UNIQLO Scandinavia.

Så här anmäler du dig

Anmälan till loppet öppnar på fredagen den 26 mars.

Du anmäler dig och får mer information om Olympialoppet genom att ladda ner OlympiaAppen eller på www.olympialoppet.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper