Dimitrios Panagiotopoulos, träningsrådgivare SOK, Peter Reinebo, verksamhetschef SOK, Isabelle Haak, spelare volleybollandslaget, Ismo Peltoarvo, förbundsschef, volleybollförbundet, Guillermo Gallardo, förbundskapten, volleybollandslaget damer. Foto: SOK.

Publicerad 27 april 2018

SOK satsar på volleyboll mot 2024

Sveriges Olympiska Kommitté inleder en unik satsning på svensk volleyboll med sikte på OS i Paris 2024 och Los Angeles 2028.
- Det är ett offensivt mål. Men att kvalificera sig 2024 och kämpa om medaljerna 2028 är inte orealistiskt, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Isabelle Haak, 18, är i fokus för framtidssatsningen på svensk volleyboll. Foto: SOK.

Isabelle Haak, 18, är i fokus för framtidssatsningen på svensk volleyboll. Foto: SOK.

Svensk volleyboll har på damsidan en ny talangfull generation, ledda av världsstjärnan Isabelle Haak. Den 18-åriga Haak debuterade i landslaget redan som 14-åring och har hunnit med att vinna poängligan i Sverige med Engelholm, i Frankrike med Béziers Angels och i Italien med Pallavolo Scandicci. I Florensklubben går hon under smeknamnet "La Regina da Svezia", den svenska drottningen.

- Hade vi inte haft Isabelle och hennes framgångar hade vi snarae fått fundera över hur vi ska ta oss till EM. OS och världselit hade vi inte kunnat drömma om, säger Svensk volleybolls förbundschef Ismo Peltoarvo.

Men landslaget är inte bara en spelare och vid sidan om Isabelle Haak finns det gott om unga talanger. Förbundskapten Guillermo Gallardos bruttolandslagstrupp innehåller sju utlandsproffs, däribland Isabelle Haaks storasyster Anna Haak som spelar i amerikanska Marquette Golden Eagles. På spikerpositionen finns även ett annat syskonpar; Alexandra Lazic (Zürich) och Rebecka Lazic (Rocheville). Förutom de två syskonparen spelar även liberon Johanna Edberg (Schaffhausen) samt centrarna Jonna Wasserfaller (Terville) och Filippa Hansson (Brooklyn Blackbirds) också utomlands.

- Jag tycker vi har ett lag som kan bli jättebra och har redan många spelare som spelar utomlands. Det är stort att det blir en sådan här satsning på svensk volleyboll och det betyder väldigt mycket för oss, säger Isabelle Haak.

Den olympiska satsningen går initialt ut på att öka spelarnas fysiska förmåga. SOK:s resursteam kommer att gå in och stötta landslaget med början i maj.

- Första målet är att alla ska hålla sig hela och friska. Det sekundära målet är att utveckla potentialen; att hoppa högre och slå hårdare, säger SOK:s tränningsrådgivare Dimitrios Panagiotopoulos.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper