NYHETER FRÅN GAMLA SOK.se

2014-08-18

YOG-Silver och brons i fäktning

Sverige har tagit sina två första medaljer på YOG – Världsungdoms-OS i Nanjing. De två fäktarna Linus Islas Flygare och Åsa Linde fick båda kliva upp på prispallen efter dagens fäkttävling var avslutad.

Åsa Linde, bronsmedaljör i flickornas fäktning och Linus Islas Flygare, silvermedaljör i pojkarnas fäktning. Foto: SOK

Linus var rankad fyra efter poolomgången. Han vann sin åttondel och kvartsfinal och tycktes tagga till och fäktas bättre och bättre efter varje match. I semifinalen ställdes han mot amerikanen Justin Yoo som var topprankad efter förmiddagens poolspel. En riktigt fin seger. I finalen ställdes han mot Ungraren Patrik Esztergalyos som tidigt tog initiativet och behöll det matchen ut. Ungraren vann med 15-8 och Linus fick ta emot en silvermedalj på podiet.


På frågan om han hade väntat sig det här imorse svarar Linus så här:

-Alltså det kanske verkar drygt men jag tror ju alltid att jag kan slå alla i hela världen och i fäktning kan allting hända. Men han var bättre än mig så det var inte så mycket att snacka om. Jag får väl vara lite nöjd med ett silver ändå.


I flickornas turnering så flöt Åsa Linde igenom Poolomgången med 5 vinster och en förlust. Hon rankades som andra fäktare inför slutstegen och därmed gick direkt till kvartsfinal. Väl där mötte hon Ukrainas Inna Brovko och vann även den relativt komfortabelt. Men framme i semifinalen tog det stopp. Där mötte hon Koreanskan Lee Sinhee som hon aldrig hade hört talas om tidigare och som vann med 15-10. I bronsmatchen mötte hon amerikanskan Catherine Nixon och då var energin tillbaka hos Åsa som vann med 15-8.


-Det har kännts bra hela dagen men innan semin så kände jag mig trött och utan energi. Jag är så himla nöjd att jag lyckades ladda om, få i mig lite energi och vinna den här bronsmatchen, säger en nöjd Åsa Linde.


Patricia Striner, taekwondo. Foto: SOK

Övriga svenskar 

Patricia Striner fick respass direkt i taekwondoturneringen. Hon förlorade mot Mexikanskan Mitzi Yemaima Carrillo Osorio med 13:1. Patricia hade en huvudträff på Mexikanskan i matchens andra rond som inte gick igenom.


Nellie Einstein tog sig till kvartsfinal i -52 kilosklassen i judo. Där blev det förlust mot Brasilianskan Layana Colman. I återkvalet fick hon möta kinesiskan ännu en gång och då blev det inte heller något avancemang. Nellie har haft den i särklass kortaste uppladdningen i hela den svenska truppen. Så sent som i måndags fick hon reda på att hon hade fått en plats i YOG-turnering på grund av ett skadeåterbud.


Jaqueline Hippi slutade på en 20:e plats i simningens försök på 100 m fritt för flickor. Jaquelines tid, 57,67 sek var den näst snabbaste hon gjort på distansen.


Det blev inget avancemang för Elias Ranefur i bordtennisens singelturnering. Han förlorade sin tredje avgörande match mot Argentinaren Fermin Tenti, en jämn historia som gick till skiljeset med 3-2 (10-12, 11-7, 9-11, 11-3, 11-8).


Nu väntar mixed turnering för Elias del, tillsammans med israeliskan . Mixed turneringen börjar på onsdag.


Idag var det också första racedag för seglingen. Det har varit väldigt lätta vindar, vilket inte gynnar Arvid Nordquist som är relativt stor och föredrar starka vindar. Två av tre race kunde genomföras under dagen där Arvid slutade på 24:e och 9:e. De andra två racen blev uppskutna på grund av för lite vind.


Daniel Appelgren spelade dubbel tillsammans med serben Petar Conkic. De mötte Andre Biro, Ungern och Clement Geens, Belgien. De förlorade med 2-1 (6-1, 6-7, 10-3).


Fler bilder kommer snart på SWEolympics Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Se alla svenska resultat


Relaterade sidor