NYHETER FRÅN GAMLA SOK.se

2014-10-06

Tuff väg för skyttar mot Rio

Att ta sig till ett olympiskt sommarspel är ofta en tuff vandring för en aktiv. De internationella kvalen är i många idrotter väldigt tuffa. Skyttesportens kvalresa är kanske den allra tuffaste – och krångligaste.

För skeetskytten Therese Lundqvist finns det 15 OS-platser till Rio 2016 att tävla om. En pallplats i något av de sex OS-kvalen som återstår är mer eller mindre ett måste. Foto: SOK.

Totalt 390 skyttar kommer tävla i Rio, 214 herrar och 143 damer, i totalt 15 grenar, nio för herrar och sex för damer.

-I princip kan man säga att det behövs en pallplats som gäller för att säkra en OS-biljett, säger Jonas Edman, skyttesportsförbundets sportchef och OS-guldmedaljör 2000 i Sydney.

Kvalperioden startade i och med VM som avgjordes i Spanien för två veckor sedan. VM var också den tävling som flest platser stod på spel. Två till sex platser i varje gren.


Sex-sju OS-kval

-Från nästa år och fram till våren 2016 finns det sex till sju tävlingar som har OS-kvalstatus och vid varje tävling är det en till max tre platser som skyttarna tävlar om, fortsätter Jonas Edman.

De skyttar som redan tagit en nationsplats räknas inte med när OS-platserna ska fördelas.

-Rent teoretiskt skulle det kunna innebära att man skulle kunna ta en OS-plats utan att kvala in till en final. Men sannolikheten för det är inte stor så jag tror att min teori om en pallplats kommer att hålla, säger Jonas.


Åtta skyttar i SOK-program

Åtta skyttar finns med i SOK:s Topp- och talangprogram.

Det är Håkan Dahlby, dubbeltrap (OS-tvåa i London 2012), Therese Lundqvist, skeet ( sjua i London), Marcus Svensson, skeet (sjua i London), Stefan Nilsson, skeet (15:e i London), Henrik Jansson, skeet (VM-trea 2013), Jörgen Persson, 10 m luftgevär, Linda Olofsson, 50 m gevär 3x20, Lotten Johansson, 50 m gevär 3x20 och 10 m luftgevär.

Håkan Dahlby, har en av de tuffaste vägarna till Rio. 13 platser står på spel och vid VM i Spanien var det bara guld- och silvermedaljörerna som kunde kvittera ut OS-platser och i de sex tävlingar som återstår blir det inte lättare.


Wild card en sista OS-chans

Lyckas ingen svensk skytt ta en ordinarie plats finns en möjlighet att Sverige får en startplats i en gren via de 24 platser som internationella förbundet disponerar.

Finns det skyttar utöver de åtta i SOK:s Topp- och talangprogram som har chans att ta en OS-plats.

-Ja, närmast är nog Sam Andersson i min gamla gren 60 meter gevär liggande. Sam tog en pallplats i somras i Peking och visade då att han kan vara med och slåss i den yppersta eliten. Tyvärr var världscuptävlingen där inte en OS-kvalturnering, säger Jonas Edman.

Relaterade sidor