NYHETER FRÅN GAMLA SOK.se

2010-11-30

Talanger prövas på Bosön

Sju aktiva har prövats på Bosön när SOK har haft talangselektion till Topp- och Talangprogrammet. Det är talanger inom sex olika sommaridrotter som bedöms ha potential att kunna nå världstoppen inom 5-6 år.
Det är inte svårt att trigga de aktiva till att ge allt i fystesterna. Tävlingsinstinkten är medfödd... Alexander Jersgren pressar sig i dips under uppsikt av SOK:s träningsrådgivare Jesper Sjökvist. Foto: SOK
Om de tas in i SOK:s program så är det med OS i Rio 2016 i sikte. Tanken är att de ska ha tid på sig att utvecklas som talanger med en 100 procentig satsning i bagaget.

- De får hemskt gärna tävla redan i London 2012, men det är inte något vi begär av dem. Det tar tid att etablera sig i världstoppen och det är viktigt att vi tänker långsiktigt, berättar sportchef Thomas Engdahl.

SOK:s träningsrådgivare Rickard Nilsson går igenom lyftteknik med Petter Öström, Kanot. Foto: SOK
Här är de aktiva som har testats under dagen:
Angelica Bengtsson, Växjö Friidrott - stavhopp
Sharur Verdanyan, Stockholm Brottning
Alexander Jersgren, Skurup Brottning
Petter Öström, Waxholm Kanot
Robin Pacek, Kristianstad Judo
Niklas Lindbäck, Ängelholm Ridsport - Fälttävlan
Redouane Kaya, Stockholm Boxning

- Att komma med i SOK:s program skulle innebära en stor trygghet för min satsning. Jag hoppas kunna få hjälp till mer tränartid och att få hjälp att lägga upp fysträning specifikt efter mina behov, berättar fälttävlansryttaren Niklas Lindbäck.

De aktiva har gått igenom fyra olika stationer, en rörelsescreening, en medicinsk undersökning, fystester och en personlig intervju. Sportchef Peter Reinebo berättar vad som ligger till grund för att en aktiv ska tas med.

- Aktiva som kommer till selektion för Topp- & talangprogrammet är scoutade sedan tidigare. På testdagen genomförs fysiska tester, hälsoundersökning och intervjuer. I intervjuerna är inställning, målsättning och planering viktiga frågor. Vi undersöker också de aktivas resultatutveckling, träningsbakgrund och kapacitet i viktiga grenspecifika kvaliteér. Respektive landslagslednings omdöme om sina aktiva väger förstås tungt. I slutändan blir det en samlad bedömning: in i Topp- & talangprogrammet mot Rio redan nu eller vänta på senare möjligheter, förklarar Peter Reinebo.

I mitten av december får de aktiva svar om de tagits in i programmet denna gång eller inte.

Petter Öström är den första kanotist med inriktning mot den nya OS-distansen 200 m som testats för SOK:s topp- och talangprogram. Här ger han allt i "gripen" som testar gripförmågan. Foto: SOK
Boxaren Redouane Kaya kommer direkt från ett sparringläger i Brasilien till talangselektionen. Foto: SOK
Stavhopperskan Angelica Bengtsson gör dips under fystesterna. Foto: SOK

Relaterade sidor