NYHETER FRÅN GAMLA SOK.se

2009-05-29

Svensk shorttrack i OS igen?

Så kommer det bli om Ranya Ezzi får bestämma. Ett första steg blir att försöka ta sig in i SOK:s topp- och talangprogram som i dagarna har talangselektioner på Bosön.  

Omkring 30 aktiva i 13 grenar testas av SOK:s personal ifall de ska tas in i programmet. De som har kallats till talangselektionerna har tagits ut tillsammans med respektive förbund för att de bedöms ha potentialen att nå världstoppen i sin idrott inom 5-6 år.

Ranya Ezzi kommer från Malmö och tävlar i shorttrack. Den senaste och enda olympier som Sverige haft i shorttrack var Martin Johansson som deltog senast i Salt Lake City 2002. Ranya vill bli nästa svenska shorttrackåkare och har siktet inställt på Vancouver 2010. Hon berättar att det skulle betyda oerhört mycket för hennes satsning att komma med i Topp- och Talangprogrammet.

-Då skulle jag vara på samma nivå som de jag tävlar och tränar emot i Canada där min tränare bor. Jag skulle känna mig mycket mer avslappnad och kunna fokusera totalt på min idrott, säger Ranya.

Noggranna tester
Under dagen på Bosön ställs de aktiva inför olika typer av tester för att SOK:s sportchefer ska kunna göra en så bra bedömning som möjligt av vilka man ska ta in i programmet. Fystest, rörlighetstest, hälsokontroll och personliga intervjuer står på programmet.

Ranya Ezzi, shorttrack, tar sats för ett bra resultat på hopptestet.
Fystesterna sköts av SOK:s resurspersoner Rickard Nilsson och Leif Larsson. De aktiva får göra grundläggande fysiska tester som matchas emot den kravprofil som finns framtagen för deras specifika idrott. Den kan skilja sig ganska stort mellan exempelvis shorttrack som Ranya utövar i jämförelse med lerduveskytte, Skeet, som Stefan Nilsson från Trelleborg tävlar i.

-Vår träning består i princip till 90 procent av teknik. Du har 20-25 sekunder på dig att vara maximalt koncentrerad så vi har inte så stort behov av varken styrka eller kondition. Målet är att kunna göra likadant varje gång, berättar Stefan.  

Stefan Nilsson, Skyttesport Skeet gör chins.
En viktig del i talangsektionen är intervjuerna med de aktiva. Anders Wiggerud, en av SOK:s sportchefer, berättar att det är här som man får en bild över vilken inställning som den aktive har och hur förutsättningarna för att nå toppen ser ut.

-Vi försöker få en överblick över hur tränings- och tävlingssituationen ser ut och vad vi kan göra för att hjälpa till. En boxare som Kennedy Katende kan till exempel behöva åka till Cuba för att hitta bra sparring och det är en sådan sak som vi kan hjälpa till med, berättar Anders Wiggerud.

Varje träning kan vara avgörande
Anders Wiggerud berättar för de aktiva om visionen att Sverige ska ta 20 medaljer vid OS, varav fem ska vara guldmedaljer.

-För att vi ska lyckas med det så måste fler talanger in och i slutändan kan varje träningsdag vara avgörande för att man ska nå dit, berättar Anders Wiggerud.

Om två veckor beräknas de aktiva få besked om de kommer med i programmet eller inte. 

Deltagararna på SOK:s Talangselektion maj 2009 är:
Fredrik Lindström, skidskytte
Jenny Jonsson, skidskytte
Jesper Modin, längdskidor
Ida Ingemarsdotter, längdskidor
Daniel Rickardsson, längdskidor
Frida Eldebrink, Basket
Elin Eldebrink, Basket
Louise Halvarsson, Basket
Elisabeth Egnell, Basket
Perseus Karlström, Gång
Ranya Ezzi, shorttrack skridsko
Marttina Schriwer, Puckelpist
Adam Gummesson, Puckelpist
Måns Stenberg, Gymnastik
Anna Holmlund, Skicross
Kennedy Katende, Boxning
Nicklas Ringborg, Skyttesport, Skeet
Marcus Svensson, Skyttesport, Skeet
Stefan Nilsson, Skyttesport, Skeet
Niklas Edin, Curling
Sebastian Kraupp, Curling
Fredrik Lindberg, Curling
Viktor Kjäll, Curling
Veronica Smed, Skidor Alpint
Kajsa Kling, Skidor Alpint
Christopher Johansson, Judo
Paulina Wallin, Skridsko

Relaterade sidor