NYHETER FRÅN GAMLA SOK.se

2012-04-03

Sofia och Ebba OS-klara

Sveriges Olympiska Kommitté tog på fredagen ut ytterligare två aktiva till OS i London.
Sofia Mattsson, brottare i 55-kilosklassen, fick tillsammans med Ebba Jungmark, höjdhopp, klartecken för sina OS-deltaganden.
Sofia Mattsson, brottning, och Ebba Jungmark, friidrott, togs på tisdagen ut till OS i London i sommar. Foto: Pontus Lundahl, Scanpix.
Ebba Jungmarks uttagning var självklar efter den fina inomhussäsongen hon gjort.
-Ja, jag blev inte direkt överraskad, sade Ebba som nu kommer vara hemma i Göteborg i två veckor innan hon tillsammans med cirka 14 andra friidrottare åker till San Diego för att finslipa formen inför utomhussäsongen.
Ebba stannar kvar i USA till början av juni då hon öppnar utomhussäsongen med en en USA-tävling innan säsongen kommer igång på allvar i Europa. .
-I OS är målet i första hand en finalplats, konstaterade Ebba, som också har ett EM att tänka på.
-EM blir inte ett mästerskap som jag kommer att toppa mig till. OS är ju huvdmålet och det är då formtoppen ska komma, sade Ebba.

Sportsliga meriter som gällde
Lika självklar var inte Sofia Mattssons OS-plats. Konkurrensen i 55-kilosklassen har varit stentuff.
Ida-Theres Nerell säkrade den svenska nationsplatsen och både hon och Sofia tillhör världseliten men det finns bara en OS-plats.
-Jag har bara gått på sportsliga meriter och då har det vägt över för Sofias del. Jag tror också att hon har störst möjlighet att ta ytterligare ett kliv. Hon är världens snabbaste brottare i sin klass och väldigt teknisk, förklarade dambrottningens förbundskapten Fariborz Besarati.
Sofia fick beskedet klockan åtta på morgonen på tisdagen.
-Fariborz har varit som en mussla. Han har inte ens antytt något, sade Sofia som snabbt fick packa väskan för att hinna med flyget till Stockholm.

Målet - första brottningsmedaljen
Sofias mål är att ta Sveriges första medalj i dambrottning i London.
-Jag har bevisat med alla mina meriter att jag är värd OS-platsen. Men självklart tycker jag det är synd att man bara får ha en brottare från varje nation nu när vi är två som platsar där, sade Sofia.
Den svenska OS-truppen består nu av 79 aktiva. Vid nästa uttagning, 25 april, kommer summan att öka radikalt då bland annat de flesta simmarna kommer att tas ut.
    

Relaterade sidor