NYHETER FRÅN GAMLA SOK.se

2014-03-10

Simmande utmanare följs upp

Simförbundet är ett av de förbund som var med i SOK:s uppstart av projektet Utmanare som drogs igång i höstas. Sedan dess har Simförbundet jobbat vidare med utmanarsatsningen och under måndagen och tisdagen denna vecka så har de nu en uppföljningsträff på NEC – Svensk Simnings Elitcentra på Eriksdalsbadet där några av de aktiva fick vara med om en världspremiär när det gäller idrottstester.

Adam Paulsson genomför ett nytt simergometertest under övervakning av Daniele Cardinale från RF:s idrottsfysiologiska lab. Foto: SOK

Simförbundet har totalt tio aktiva som de följer på nära håll i Utmanarsatsningen. Två av dessa var på plats under måndagen för syreupptagningstest och en ny typ av ergometertest – i alla fall i simkretsar.


Bosöns testpersonal fanns på plats i Eriksbadet med en ny typ av testutrustning som idag provades för första gången i simbassängen. Med hjälp av den kan man mäta simmarens maximala kraft och hastighet  och därmed också förhållandet mellan dessa världen. Värdena kan sedan vara till hjälp vid planeringen av styrketräning och för att analysera hur väl simmaren kan omvända muskelstyrka till att simma så fort som möjlig. Även syreupptagningstestet som gjordes var nytt för simmarna. Här mäts syreupptagningen i fyra minuter efter ett slutfört 400 meters lopp. Med hjälp av en algoritm kan man sedan skatta det maximala syreupptagningsvärdet.


- Det är spännande med dessa nya tester som är anpassade efter vår idrott. Vi har inte mätt syreupptagning på simmare på över tio år och vi har halkat efter i forskning- och utveckling från att ha varit en nation som har legat i framkant inom detta område, säger Henrik Forsberg som är Sportchef på Simförbundet. 

Petter Fredriksson under syreupptagningstestet med assistans av Tobias Elgh, från RF:s idrottsfysiologiska lab. Foto: SOK

Dagens resultat blir grundvärden som kompletterar den fysprofil med andra mer generella tester som de aktiva gjorde under Youth Olympic Camp i höstas. Simförbundet planerar att göra testuppföljningar två gånger per år för att få en kontinuerlig kontroll över utvecklingen.  

Syftet med SOK:s utmanarsatsning är att förbunden ska få igång ett fungerande uppföljningssystem för unga aktiva som står inför en framtida idrottsatsning där nästa steg kan vara att komma med i SOK:s topp- och talangprogram och sedan på sikt etablera sig i världtoppen inom sin idrott.


Idrottsförbunden själva styr över sin egen utmanarsatsning med medel  från SOK. Stödet består dels av bidrag för personal att driva projektet centralt i förbundet men också ett individuellt stöd för varje aktiv som ingår i projektet. Totalt kan ett förbund få stöd för en satsning som involverar upp till tio aktiva.


De aktiva som är med i Simförbundets satsning spänner över ett ganska brett spann på utvecklingstrappan mot världstoppen, där några har funnits med i Sverige-eliten länge och till och med gjort ett OS och några går fortfarande på gymnasiet. Därför har man valt att titta på varje individ och anpassa insatserna därefter.


- Alla aktiva har fått en egen utvecklingsplan och sedan går vi in med stödinsatser mot passar för just den individen. Adam Paulsson och Axel Pettersson till exempel har varit med på det höghöjdsläger som vi haft i Sierra Nevada tillsammans med de andra simmarna i vårt Elitcentrum, NEC. Vi har två andra aktiva som har studerat och tränat på College i USA och där har vi gett stöd för att de ska kunna ligga kvar där en längre tid för träning, förklarar Ulrika Sandmark, förbundskapten.


Förutom dagens simtester har de aktiva också fått träffa kostrådgivare under dagen. Under tisdagen står det styrketräning på schemat då SOK:s fysrådgivare Leif Larsson kommer att gå igenom lyftteknik och gå igenom träningsplanering med aktiva och deras hemmatränare.


I höst kommer simmarna i utmanarsatsningen och deras hemmatränare att bjudas in till ett nytt Youth Olympic Camp med tester, fortbildning och inspiration.  


Simmarna i Simförbundets utmanarsatsning:

Jesper Jonsson, Uddevalla

Erik Persson, Kungsbacka

Adam Paulsson, Borås

Axel Petterson, Jönköping

Jessica Billquist, Spånga

Petter Fredriksson, Lomma

Sophie Hansson, Helsingborg

Stina Gardell, Stockholm

Henriette Stenkvist, Stockholm 

Mattias Carlsson, UddevallaLäs mer om SOK:s utmanarsatsningar här:

Utmanare ska ge fler talanger

Satsning mot morgondagens talanger

Flera vägar till kunskap på YOC

YOC i bilder

Utmanarstöd


Film från testerna


Relaterade sidor