NYHETER FRÅN GAMLA SOK.se

2013-10-25

Satsning på morgondagens talanger

Under fredagen samlas ett hundratal idrottande ungdomar från hela landet på Bosön för att vara med om Youth Olympic Camp 2013 (YOC).

Samlingen innebär startskottet för första vågen i SOK:s utmanarsatsning som syftar mot att fördubbla antalet aktiva i Topp- och talangprogrammet fram till 2016.

SOK:s sportchef Glenn Östh går igenom helgens program. Foto: SOK
De aktiva i utmanarsatsningen har utsetts av respektive förbund för att de ligger i en utvecklingsfas där de beräknas kunna uppnå kraven för Topp- och talangprogrammet inom en treårsperiod. YOC blir avstampen i satsningen. Under tre dagar kommer de att testas, utbildas och träna tillsammans. På plats finns ett sjuttiotal tränare, SOK:s resursteam och ett tiotal av Sveriges bästa olympier för att sprida kunskap, inspiration och glädje.
 
Utmanarsatsningen drivs och utformas av respektive idrottsförbund med stöd från SOK. Med hjälp av stödet får förbunden möjlighet att följa upp sina unga aktiva mycket närmare med avseende på träning, utveckling och insats. Varje aktiv i satsningen får en individuell utvecklingsplan. SOK ansvarar för centrala uppföljningar och gemensamma inspirationsaktiviteter såsom Youth Olympic Camp för alla aktiva och tränare som ingår i satsningarna.

- Campen är naturligtvis till stor del ett tillfälle för inspiration och glädje för de aktiva, men det är lika mycket ett fortbildningstillfälle för de aktivas tränare som följer ungdomarna på hemmaplan. Klokhet och passion i kombination ger bra ungdomsidrott, säger Glenn Östh, SOK:s sportchef och ansvarig för utmanarsatsningarna.
 
Under dagarna får tränarna både i teori och praktik utbildning inom fysträning, tester, träningsplanering, kost och prestationspsykologi. 

Utmanarsatsningen är ett steg mot SOK:s vision att Sverige ska vara med att slåss om 20 medaljer på sommar- och vinter-OS 2020 och 2022.
 
- För att nå vår vision så behöver vi öka antalet aktiva i Topp- och talangprogrammet från dagens 215 till 400 stycken 2016 och framåt. Men idag finns det för få talanger som står och knackar på dörren och håller den nivån som krävs. Vi gör den här satsningen för att vända på den trenden, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK.

Totalt kan varje idrott få upp till 200.000kr under första året för att fullfölja sina satsningar. Kommande år kan stödet utökas ytterligare. Totalt satsar SOK 30 miljoner på projektet fram till och med 2016.

Mer information
Deltagarlista, Youth Olympic Camp 2013PDF
Schema, Youth Olympic Camp 2013PDF

Relaterade sidor