NYHETER FRÅN GAMLA SOK.se

2012-04-04

Märkta för livet...

Posten och Sveriges Olympiska Kommitté presenterade på onsdagen de frimärken på svenska guldolympier som röstades fram av Radiosportens lyssnare hösten 2011. I en mycket populär omröstning utsågs de vinnande olympierna friidrottaren Carolina Klüft och skytten Ragnar Skanåker till att hedras med att bli frimärksmotiv — lagom till 100-årsfirandet av OS i Stockholm 1912.
-Det är naturligtvis mycket hedrande och jag gillar verkligen det här frimärket. Det utstrålar verkligen vad jag kände i det ögonblicket i Aten 2004, säger Carolina Klüft.
Carolina Klüft och Ragnar Skanåker visar stolta upp "sina" frimärken. Foto: SOK.
—Vi tycker att det är väldigt roligt att så många radiosportlyssnare engagerade sig i omröstningen som nu resulterat i färdiga frimärken. Ragnar Skanåker och Carolina Klüft är två värdiga vinnare, säger Britt-Inger Hahne, chef för Posten Frimärken.
-Som pistolskytt måste man på ytan vara mycket lugnare än till exempel Carolina men jag kan nog lova att pulsen är lika hög när man står och skjuter en olympisk final, säger Ragnar Skanåker. 
Frimärkena med guldolympierna är graverade av Piotr Naszarkowski och är formgivna av Eva Wilsson.
-Det var inte alldeles enkelt att hitta ett motiv som fick ett sammanhang. Men just segergesten var en sådan sak och frimärkena ligger på en rulle så om man bläddrar snabbt får man en illusion av att de båda applåderar, säger Eva Wilsson.
De finns till försäljning från den 10 maj. Samma dag utkommer även ett frimärke med Stockholms Stadion som motiv. Frimärkena ges ut i samarbete med Sveriges Olympiska Kommitté lagom till 100-årsfirandet av OS i Stockholm 1912.
Så här ser frimärkena ut:

Relaterade sidor