NYHETER FRÅN GAMLA SOK.se

2011-11-14

Jubileumsåret tar form

Under hela 2012 firas 100-årsjubileet av Stadion och OS i Stockholm 1912. Det blir drygt 100 olika idrotts- och kulturevenemang i och runt Stockholm. Invigning den 6 januari med isfestival på Östermalms IP, Olympic Days på Olympiastadion i maj.
Internationell olympisk jubileumsbankett i Stadshuset åttonde juni  och Stadionfesten nionde juni är andra höjdpunkter.
Till spelen 1912 invigdes också Stockholms stadion, som idag är världens äldsta aktiva olympiska arena.
Under 2012 firas 100-årsjubileet av Stadion och OS i Stockholm, solskensolympiaden som spelen kom att kallas i efterhand.
Jubileumsåret bjuder på mängder med återblickar av klassiska olympiska ögonblick, men framför blir jubileet ett år fyllt av omkring 100 idrotts- och kulturevenemang. Målet är att få fler, framför allt barn och ungdomar, intresserade av idrott. 
Förutom alla möjligheter att prova på olika idrotter på gator och torg bjuder jubileumsåret också på initiativen Olympic Youth Camp och OS i skolan - speciellt för de unga. Det blir även utställningar, konferenser och guidade turer med OS-tema.

Olympisk manifestation
- Jubileumsbanketten blir en olympisk manifestation med många gäster från internationella specialförbund, nationella olympiska kommittéer samt IOK-presidenten Jaques Rogge och basen för London-OS Sebastian Coe. Kombinationen av alla dessa evenemang gör att vi får möjlighet att profilera den olympiska drömmen och de olympiska värderingarna till en stor del av befolkningen, säger Gunilla Lindberg, generalsekreterare,  Sveriges Olympiska Kommitté.
Solskensveckan (1-10 juni) innehåller en rad aktiviteter som Stadions 100-årsdag, Jubileumsmarathon, Jubileumsregatta i Nynäshamn, Olympisk Jubileumsbankett i Stadshuset åttonde juni, segling på Riddarfjärden, Stadionfesten nionde juni samt Olympic Youth Camp för 1000 ungdomar och tränare.

Stor OS-satsning på ungdomar
-I samband med jubileumsåret kommer SOK att göra en stor satsning på ungdomsidrotten i Stockholm och Sverige. Vi kommer att genomföra ett 50-tal Olympic Days som är en  prova-på verksamhet för barn med en olympisk inramning. Vi har ambitionen att alla Stockholms skolor ska beröras av projektet "OS i skolan" och vi kommer att genomföra en första olympisk ungdomscamp 8-10 juni i Stockholm med 1 000 ungdomar och tränare som alla har den olympiska drömmen, säger Peter Reinebo, sportchef, SOK
Bakom satsningen Arena Stockholm 1912-2012 — Hundra år av idrott och kultur står idrottsrörelsen (Sveriges Olympiska Kommitté, Riksidrottsförbundet, Svenska friidrottsförbundet, Stockholms idrottsförbund och Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande) och Stockholms stad.

Relaterade sidor