NYHETER FRÅN GAMLA SOK.se

2014-08-20

Filip säkrade lag-guldet

Sverige tog ett guld i hästhoppning och ytterligare ett fäktningsbrons på YOG Nanjing idag. Filip och hans Europalag vann lagtävlingen i hästhoppning där Filip och hästen Abel säkrade guldmedaljen med en felfri runda.

Filip Ågren, Foto: SOK

Europalaget gick in i den andra tävlingsdagen som enda felfria lag och visste därmed att ytterligare en felfri omgång skulle ge dem guldet. De första två ryttarna från Italien och Irland var felfria när britten gick ut på banan. Han red bra men en rivning på sista hindret gjorde att spänningen fanns kvar i tävlingen.


”Gött, nu kan jag få avgöra” säger Filip Ågren till sin coach Daniel Bergqvist. Det var också precis vad Filip gjorde. Ytterligare en felfri runda för honom och hästen Abel och guldet var därmed säkrat. Därefter avslutade även den holländska lagkamraten Lisa Noreen med en felfri runda vilket gjorde att fyra av de fem ryttarna i laget red felfritt.


-Det var synd för James att han rev men kul för mig som fick avgöra. Det var riktigt skoj. Vi hade ingen direkt taktik, det var bara att försöka rida så många felfria rundor som möjligt och det lyckades ju, säger en glad Filip Ågren.


Hästen Abel är 14 år gammal och lite smått otränad enligt tränare Daniel Berqvist. Men den har lyft sig för varje dag som de har tränat och tävlat och det ser plötsligt mycket mer positivt ut inför den individuella tävlingen än vad deras första intryck var.


-Men Filip får verkligen kämpa med honom. Det är ingen häst som automatiskt hoppar högt över. Det har verkligen bra prestationer från Filip sida de här två dagarna, säger coach Daniel Bergqvist.

Filips enda bekymmer var att han råkade slänga iväg maskoten som han fick på prisceremonin under ärevarvet.


-Jag trodde att alla andra slängde iväg den, så då gjorde jag det också, men de viftade bara med den, säger Filip Ågren.

Filip Ågren med sin häst Abel, Foto: SOK

Resultat ridsport

  1. Europa (Matias Alvaro, Italien, Michael Duffy, Irland, Jake Saywell, Storbritannien, Filip Ågren, Sverige, Lisa Noreen, Nederländerna
  2. Sydamerika
  3. Nordamerika

Tredje svenska fäktningsmedaljen

De svenska fäktarna Linus Islas Flygare och Åsa Linde såg till att bli hundraprocentiga i medaljutdelning idag när de även tog brons i fäktningens lagtävling.


Åsa och Linus hamnade i samma lag, Europa 2 tillsammans med Italien, Polen, Grekland och Frankrike. Laget består av tre tjejer och tre killar, en från vardera vapen, värja, florett och sabel. Åsa och Linus representerade alltså värjorna i sitt lag. Som lagkapten hade deras egen coach Sofie Larsson blivit utsedd.


Laget seedades och gick direkt till kvartsfinal där de slog Amerika 1 med 30-23. Både Åsa och Linus vann sina matcher. I semifinalen ställdes de emot Asien-Oceanien 1 och återigen vinster för Åsa och Linus och det var jämt ända in till sista stöten i damsabeln men tillslut förlorade de med 30-29.


I bronsmatchen fick de möta Amerika 2 i en spännande match som pendlade fram och tillbaka. Linus vann men Åsa förlorade sin match. I den avgörande damsabeln så stod det tillslut 25 lika när Europa 2 fick in fem stötar på raken och kunde vinna med 30-25.


-Det var jättenervöst, jag vågade inte titta på slutet. Men det var jättekul med det här formatet. Att få träffa och lära känna alla de andra fäktarna från andra länder, det gör man ju inte annars, säger Åsa Linde.


Resultat, fäktning lagtävling

  1. Asien
  2. Europa 1
  3. Europa 2 (Chiara Crovari, Italien, Marios Giakoumatos, Grekland, Linus Islas Flygare, Åsa Linde, Roger Enguerand, Frankrike, Anna Szymczak, Polen  

Övriga svenskar

Marcus Kinhult gick på par under andra dagens golfspel och ligger delad trea i tävlingen, två slag upp till ledande norrmannen och kompisen Viktor Hovland. Marcus kommer gå i ledarboll imorgon.


För Linnea gick det lite bättre idag men hon har fortfarande problem att få puttarna riktigt dit hon vill.


-Det är inget fel på spelet men jag får inte riktigt till det där lilla extra. Jag kommer inte riktigt nära flaggorna och får inte heller i puttarna. Men det är bara kämpa på och hoppas på att det lossnar imorgon, säger Linnea efter rundan.


Handbollstjejerna gick äntligen in i turneringen idag och mötte Kina på hemmaplan. En match som svenskorna dominerade. De vann komfortabelt med siffrorna 39-14 (20-8, 19-6).


Det kändes väldigt skönt. Vi har varit lite rädda för första matchen eftersom vi brukar kunna vara lite sämre då. Men nu var vi bättre än vi trodde, målvakterna var bättre än vi trodde och dom var sämre än vi trodde, sammanfattar coach Ola Månsson.


För Arvid Nordqvist har det blivit ytterligare en dag med lätta vindar. Han kom 16:e och 20:e i dagens två första race men i tredje racet blev det äntligen lite medgång och Arvid slutade där på en fin femteplats. I totalen ligger Arvid på en 16:e plats efter 8 seglingar där man räknar bort de två sämsta resultaten.


En enda simmare var i bassängen idag. Jaqueline Hippi blev 26:a på 200 m frisim.


Vad händer på torsdag?

02:30 Golf Finalrunda Linnea Ström, Marcus Kinhult

04:00 Simning P 100m fritt (Isak Eliasson)

05:30 Bordtennis Mixed teams, r2 Elias Ranefur/Nicole Trosman, ISR

06.00 Judo Lagtävling, Nellie Einstein

11:45 Bordtennis Mixed teams, r3 ER/NT?

12:00 Simning P 100m fritt SF (IE?)

12:00 Tennis Omg 2 mixed dubbel Daniel Appelgren/Jelena Ostapenko, LAT


Live på VIASATSPORT.se: judo, bordtennis och simningens finalpass.
Eftersändningar: kl. 17-18 Highlights

http://www.viasatsport.se/live/os/ungdoms-os-fran-nanjing/länk till annan webbplats


Se alla svenska resultat

Se fler bilder på Facebook @SWEolympic

Följ svenskarna på Twitter @SWEolympic

Relaterade sidor