Gunnar Larsson och Pernilla Wiberg tillsammans med Danmark och Islands olympierföreningar och flertalet isländska olympier. Foto: Islands NOA

Svenska Olympiers besök i Reykjavik

Här följer en rapport från Svenska Olympiers deltagande på Nordiskt möte för Nordiska olympier på Island den 14-17 augusti 2017.

Jag och Gunnar Larsson har varit med i ”Sällskapet Svenska Olympier”, och dess styrgrupp, sedan födseln sommaren 2011. Där ingår alla svenska olympier automatiskt. Man kan i och för sig tacka nej, men vem skulle vilja göra det? ;-) Sedan 2011 har vi organiserat ett jättestort evenemang på Stockholm stadion sommaren 2012, när vi firade att Sverige arrangerade OS för 100 år sedan, och flera småträffar med Olympier på olika platser runt om i Sverige. Vi försöker även bjuda in Olympier till olika stora mästerskap och tävlingar som arrangeras i vårt avlånga vackra land genom att kontakta respektive nationellt förbund. Vi försöker även att skapa andra bra erbjudanden för Olympier såsom vi har gjort med till exempel Volvo och leasing av deras bilar. Sverige har även stått värd för ett styrelsemöte med världsorganisationen WOA, World Olympians Association, hösten 2014 då Bosön i Stockholm bjöd på utmärkt service.

Den 14-17 augusti i år (2017) åkte Gunnar och jag till Reykjavik, Island, för att vara med på det första nordiska olympiermötet. Där mötte även våra danska kollegor upp, president Keld Nielsen och Rene Nielsen. Den Isländska presidenten, Jon Hjaltalin Magnusson, var eldsjälen bakom mötet. Tyvärr hade inte våra norska och finländska kollegor möjligheten att komma den här gången. Första kvällen hade Jon bjudit många av Islands Olympier till Reykjavik så att de kunde ställa frågor till oss. Vi avslutade med lite mingel och mat. Det blev även taget foton av Islands största tidning, där vi var på framsidan dagen efter. ;-)

Gunnar Larsson och Pernilla Wiberg på Island.

Gunnar Larsson och Pernilla Wiberg på Island.

Nästa dag hade vi möte med de ansvariga för respektive Olympierklubb. Danmark berättade hur de jobbar och hur de tänker satsa mycket på ”Olympic Day” nästa år för att få ungdomar att uppmärksamma idrotten såsom vi har gjort. Danmark bjöd därför in oss allihopa till det andra nordiska Olympiermötet i juni 2018 vilket uppskattades av oss andra. Gunnar berättade om Sveriges jobb med många ”Olympic Days” under hela året vilket de andra tyckte var en bra idé plus de olika evenemang/erbjudanden som vi har till våra Olympier. Gunnar nämnde också det gedigna arbetet som utförts av vår egen Carl-Johan Johansson som gjort det möjligt att uppföra en databas över alla svenska Olympier. Islands organisation är ganska ung och har därför inte hunnit med att göra så mycket ännu men kom med många intressanta idéer om samarbete över gränserna med till exempel ett Nordiskt Olympiskt lotteri. Jon tyckte även att man kunde höra med utrikesdepartementen i våra länder om Olympier kan vara med och hjälpa till i olika utvecklingsprogram eftersom det finns ett visst samarbete redan mellan de nordiska länderna.

Jag höll även ett framträdande om hur WOA fungerar eftersom jag sitter i deras styrelse sedan 5 år tillbaka. När mötesdagen var slut tog Jon med oss på lite ”sightseeing” i Reykjavik ”downtown” där vi bland annat fick se det vackra nybyggda operahuset, ”Harpa Concert Hall”. Dagen efter hade vi tid att åka runt ”the golden circle” på Island vilket alla turister gör, vilket är förståeligt. Island är ett land som inte liknar något annat i hela världen. Jag kände att det när som helst kunde hoppa fram en viking från inspelningarna av ”Games of Thrones” eller att en av de ”sovande” vulkanerna skulle börja vakna precis när vi tittade ner i den…

En sak som vi alla kunde skriva under på efter att vi avslutat vårt första nordiska Olympiermöte var hur mycket kraft och vilja som finns hos Olympier runt om i världen. ”Once an Olympian, always an Olympian”! Vi ses i Danmark i juni 2018!

Pernilla Wiberg

Partners