Svante Rasmuson

Modern femkamp, Simidrott

Uppsalafödde Rasmuson var inledningsvis simmare av elitklass. Som sådan OS-debuterade han i Montreal 1976 (16:e i 100 m frisim). Han bytte sedan inriktning och var vid OS i Moskva fyra år senare redo att utmana världseliten i modern femkamp.

Svante Rasmuson under OS i Seoul 1988. Foto: IOK.

Rasmuson visade kapacitet och var inblandad i bronsstriden. Sju sekunders bättre löpning och tredjeplatsen hade varit hans. I den 31-gradiga hettan fanns dock inte mer att ta ut i sista grenen. Svante blev fin sexa och tog verkligen ut den sista gnuttan kraft – på upploppet kryssade han än hit, än dit, totalt utmattad.

Den efterlängtade första OS-medaljen kom i lag. Bronset kunde till och med varit ett silver om inte George Horvath fått problem med sina simglasögon och tappat tid som kostade uppskattningsvis 100 poäng.

Fram emot OS 1984 kunde konstateras att Rasmuson etablerat sig i världstoppen – han blev VM-fyra 1981 och femma 83. Med öststaterna bojkottande OS i Los Angeles 1984 blev Svante Rasmuson en av de betrodda i fältet. Han levde också upp till favoritskapet.
Efter en 13:e plats i ridningen gick Svante upp i täten totalt via en fin fäktning. Gamle simspecialisten Rasmuson försvarade sin placering tack vare en fjärdeplats i bassängen. Men han drog bara ifrån förväntat svåraste konkurrenten Daniele Masala, Italien, med några få poäng. Pistolskyttet blev en dyster svensk gren. Svante förlorade totalledningen till Masala och de blågula medaljförhoppningarna i lag försvann när Roderick Martin sköt två skott i samma intervall – diskning blev naturligtvis följden.
Så följde då den avgörande och ack så dramatiska löpningen. Det handlade om jaktstart med Masala startande 8,66 sekunder före Rasmuson. Just före målet lyckades Svante ta sig förbi italienaren och har greppet om guldet 50-talet meter från målet. Där fanns en vänsterkurva och fast mark blev sand. Den utmattade svensken blir överraskad, vacklar och tappar nästan balansen. Masala tar sig förbi och vinner med tre sekunders marginal till den så gott som utslagne Rasmuson.

Det blev så småningom ytterligare ett OS för Rasmuson. Men den stora chansen till olympisk seger försvann i den kaliforniska sanden.
S

vante vann fyra individuella SM-tecken i modern femkamp: 1981, 83, 84 och 87. Dessutom ett individuellt SM-guld i simning, 100 m fritt utomhus 1976. Civilt har han sedan idrottskarriären gjort sig ett namn inom såväl finansvärlden och läkemedelsindustrin och även fortsatt som tränare inom modern femkamp.
KÄLLA: Olympiaboken

Fakta

 • Förening/klubb: K1 SoIF Stockholm
 • Födelseort: G Uppsala
 • Född: 1955-11-18

OS-medaljer

Los Angeles 1984

 • Modern femkamp, ind.

Moskva 1980

 • Modern femkamp, lag

Resultat

Seoul 1988

 • 11:a Modern femkamp, lag
 • 22:e Modern femkamp, ind.

Los Angeles 1984

 • 2:a Modern femkamp, ind.
 • 10:a Modern femkamp, lag

Moskva 1980

 • 3:a Modern femkamp, lag
 • 4:a Modern femkamp, ind.

Montreal 1976

 • 16:e 100 m frisim (53,34: 53,20)

Partners

Huvudsponsorer, logotyper