Stefan Edberg

Tennis

Med sina nio Grand Slam-titlar, sex i singel och tre i dubbel, är Stefan Edberg en av Sveriges största idrottare genom tiderna. Jämte Björn Borg och Mats Wilander ett av tre ess som under en tid av sin karriär kunde kalla sig världens bäste i världssporten tennis. En smidig, offensiv spelare med strålande serve och volley samt en rytmisk, elegant backhand. Det är väl hårt att kalla Edbergs olympiska framträdanden för misslyckade, smålänningen plockade faktiskt två brons. Men med tanke på Edbergs status blev ändå de två framträdandena något av besvikelser. Stefan Edberg hade faktiskt redan vunnit en olympisk tennistävling när han kom till spel i Söul 1988. Fyra år tidigare i Los Angeles var tennis demonstrationssport och 18-årige Edberg vann efter finalseger mot Mexicos Francisco Maciel.

I Söul var det fullvärdiga medaljer som stod på spel och Edberg var som nybakad Wimbledonmästare favorit nummer ett. I semifinalen blev det dock stopp. Tjeckoslovakiens Miloslav Mecír, en bollvirtuos av guds nåde, fick revansch på Edberg för semifinalförlusten i Wimbledon. Edberg föll mot den blivande guldmedaljören efter fem set.
Stopp i semifinalen blev det också i dubbel. Konstellationen Edberg/ Anders Järryd besegrades av Spaniens Sergio Casals/Emilio Sánchez. I Barcelona fick Edberg äran att bära den svenska fanan. Det blev hans största glädjeämne i Katalonien. Tennistävlingarna gick på grus, Edbergs sämsta underlag. Även om Stefan den här gången inte behövde bära en lika tung favoritbörda som i Sydkorea var han ändå ett reellt medaljhopp.

Men det blev tvärnit direkt, både i singel och dubbel, och Stefan Edbergs OS-bana var över.

Om OS-äventyren inte riktigt blev vad Edberg hoppats på, så tog attackspelaren igen det med råge på andra arenor. De sex Grand Slam-vinsterna i singel plockades hem i Wimbledon (1988 och 90), US Open (1991 och 92) och Australian Open (1985 och 87). I Franska öppna var Edberg i final 1989, men förlorade mot 17-årige Michael Chang, USA.

I dubbel vanns GS-segrar i Australien (1987 med Anders Järryd och 96 med Petr Korda, Tjeckien) och US Open (1987 med Järryd).

Edberg, en gentleman ut i fingerspetsarna, vann totalt 42 singeltitlar och 18 i dubbel på ATP-touren. Han var under 59 veckor rankad som nummer ett i singel och under 13 som etta i dubbel.

I Davis Cup fanns Stefan med i vinnande svenska lag 1984, 85, 87 (ej spel i finalen) och 94.
1990 tilldelades Edberg Svenska Dagbladets Guldmedalj. Han blev Internationella tennisförbundets världsmästare 1991 och tog 2004 plats i ITF:s Hall of Fame.
KÄLLA: Olympiaboken

Fakta

  • Förening/klubb: Westerviks TK
  • Födelseort: Västervik
  • Född: 1966-01-19

OS-medaljer

Seoul 1988

  • Herrdubbel
  • Tennis, Herrsingel

Resultat

Barcelona 1992

  • 17:e Herrdubbel
  • 33:e Herrsingel

Seoul 1988

  • 3:a Herrdubbel
  • 3:a Tennis, Herrsingel

Partners

Huvudsponsorer, logotyper