Petra Ericsson

Bågskytte

Efter VM-guld och världsrekord bestämde sig bågskytten Petra för att byta båge och tävlingsklass för att göra en OS-satsning till Sydney år 2000. Det blev som att börja om från början. Men Petra lyckades med målsättningen att bli tillräckligt bra för att nå OS-klass även i fristilsskyttet (Rekurv). I Sydney blev det 29:e plats individuellt. I lagtävlingen (tillsammans med Karin Larsson och Kristina Nordlan der) blev det förlust i åttondelsfinalen mot slutliga femman USA med 242–230.

Efter OS fortsatte Petra framgångsrikt att tävla och lyckades 2007 att vinna Världscupen. Hon behärskade till fullo compound och fristil och har under karriären vunnit internationella titlar i tavelskyt- te inomhus och utomhus samt i fältskytte. Av karriärens tolv världsrekord är det mest kända då hon var först i världen med att prestera ett rekord bättreän det som gällde för herrar. Det var 1991 vid en tävling inomhus i Finland. I Rekurvklassen noterades hon då för 592 poäng av 600 möjliga, vilket var en poäng bättre än herrekordet.

Petra är uppvuxen i Mölndal och tävlade för Lindome BK, varifrån flera av landets genom tiderna främsta bågskyttar kommer. Petra har också betonat vad klubbprofiler som Göran Bjerendal (fyrfaldig olympier) och Magnus Peterson (OS-tvåa 1996 och fyra 2000) betytt. Numera är hon själv en populär förebild för kommande generationers bågskyttar.

Fakta

  • Förening/klubb: Lindome BK
  • Födelseort: Mlndal
  • Född: 1973-06-01

Resultat

Sydney 2000

  • 10:a Bågskytte damer, lag
  • 31:e Bågskytte damer, ind.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper