Per-Erik Hedlund

Längdskidor

”Särna-Hedlund” var under 1920-talet Sveriges främste skidåkare. Tack vare ovanlig kroppsstyrka, oerhörd energi samt total okänslighet för kyla, blåst och töväder var han under ogynnsamma väderleksförhållanden praktiskt taget oslagbar. I början av karriären hade han dock betydande problem att åka utför. Som bonde i Särna hade han mest använt skidorna som kommunikationsmedel och då avstått att åka i backar. 1923 hade han blivit utskrattad i Holmenkollen och ett år senare i OS i Chamonix hade han ramlat och slagit sig blodig mer än en gång på femmilen (bröt loppet).
Fyra år senare i St Moritz hade han lärt sig läxan, och han hade haft loppet i tankarna i över ett år och sade före loppet ”nu ska jag vinna eller stupa” .
Förhållandena var vidriga under loppet – temperaturen steg oroväckande under dagen vilket gjorde spåren blöta och sladdriga. ”Särnas” seger var odiskutabel och är än idag en av de största uppvisningar en svensk skidlöpare någonsin presterat. Till råga på allt blev det en svensk trippel, näst bäste man, Gustaf Jonsson, var distanserad med 13 minuter och 27 sekunder.
Hedlund blev därmed vår förste olympiske guldmedaljör i längdåkning, en seger som än i dag återspeglas bland de svenska landslagsåkarna – före avresan till Schweiz hade hemorten utrustat honom men en skinande vit dräkt och efter triumfen skapades en tradition i det svenska landslaget som håller i sig än i våra dagar.
En av de mest berömda historierna om ”Särna” härrör sig från Vasaloppet 1928 då han och Sven Utterström två kilometer före mål kom överens om att dela segern. De nitiska domarna dömde dock Hedlund som segrare, han råkade skjuta fram ena axeln på mållinjen. Men de båda kämparna lät dela på medaljerna och lödde ihop en guld- och en silvermedalj vardera. Efter den aktiva karriären fungerade han vid flera till-fällen som ledare för svenska skidtrupper i utlandet, men efter hand drog han sig mer och mer tillbaka till sitt hemman i Särna.
Förutom OS-guldet tog han även bland annat VM-guld i stafett 1933, nio individuella SM-guld, två segrar i Vasaloppet (1926 och 1928) samt erhöll Svenska Dagbladets Guldmedalj 1928.
KÄLLA: Olympiaboken

Fakta

  • Förening/klubb: Särna SK
  • Födelseort: Särna
  • Född: 1897-04-18
  • Dödsort: Särna
  • Död: 1975-02-12

OS-medaljer

Resultat

St Moritz 1928

  • 1:a 50 km
  • 6:a 18 km

Chamonix 1924

  • 6:a 18 km
  • DNF 50 km

Partners

Huvudsponsorer, logotyper