Louis Sparre

Fäktning

Den 3 augusti 1912 fyllde LOUIS SPARRE 49 år. Tre veckor tidigare hade han avverkat sin OS-debut, som 48-åring i värjfäktning där han representerade FFF i Stockholm. Han var med i det svenska laget som kom fyra (av fyra startande nationer)

och individuellt kom han till mellanpoulen. I försökspoulen slog han ut Gaston Salmon (Belgien), Percival Davson (Storbritannien), Josef Pfeiffer (Bohemien) och John MacLaughlin (USA).

Uppladdningen inför OS 1912 var inte den bästa för LOUIS då han i mars-maj 1912 företar en resa till Egypten tillsammans med Anders Zorn (1860-1920). Louis åker med Zorn till Egypten och på nedresan köper Zorn den 27 mars en Velasquez i München. Via Rom och Capri kommer också till Jerusalem (slutet av april). Vem är då denne mångkonstnär Louis?

Jo, Pehr LOUIS (ursprungligen Luigi Petro) Sparre af Söfdeborg föddes 1863 i Gravellona, Lombardiet i Italien. Han var son till uppfinnaren Ambjörn Sparre och italienskan Teresita Adèle Josefa Gaetana Barbavara.

Louis tillbringade sin tidiga barndom med modern i Villa Teresita i Gravellona medan fadern ofta var på affärsresor. När modern dog 1867 efter en olyckshändelse flyttade Louis till fadern i Paris och senare till farmodern i Karlskrona där livet till sjöss lockade och 1877 var han extrakadett på korvetten Eugénie. Snart tog dock konstintresset över och när han flyttade till Stockholm för studier. Efter studentexamen flyttade han till Paris och där han bl a lärde känna Anders Zorn och han var ofta gäst hos paret Zorn på Rue Daubigny. År 1888 debuterade Louis på Salongen med en skymningsstämning över Rue Lamartine och på världsutställningen följande år visade han pastellen Flicka vid fönster.
Louis följde 1889 med konstnären Akseli Gallen-Kallela till Finland och fattade tycke för landet. . År 1891 visades två av hans verk med finska motiv, Söndagsvila och Finsk bondflicka, på salongen i Paris. Samma år beslöt han att flytta till Finland och förblev bosatt där till 1908. Målningen Den första snön och Middagen (båda 1891) väckte stor uppmärksamhet och den förra visades i Paris på Salon Champs de Mars 1893.
Louis Sparre var från 1893 gift med Eva, syster till blivande marskalken och presidenten Gustaf Manneheim, och makarna var bosatta i Borgå.
För pojkarna Pehr (född 1895) och Clas (1898) uppfostrans skull, och på grund av det politiska läget i Finland, flyttade familjen Sparre 1908 till Sverige och bosatte sig på Djurgården i Stockholm. Eva avled 1957, 97 år fyllda, och Louis avled den 26 oktober 1964, 101 år fyllda. Han förblev aktiv långt in på ålderns höst och öppnade ett eget galleri så sent som 1962 där han arrangerade en separatutställning, 99 år gammal.

Albert Engström skriver så här på projekt Runeberg om Louise Sparre och Anders Zorns första möten i Paris i slutet av 1880-talet: Men i den lilla ateljévåningen vid rue Daubigny trivdes vännerna. Gallén, Sparre och Wikström voro nästan dagliga gäster och prins Eugen tog emot inbjudning till middag — för att överskyla bristerna skröt Zorn ohejdat med vad han hade att bjuda på, vilket gav prinsen anledning att göra detsamma vid den middag han gav inom utställningsområdet för svenska konstnärskolonien. Man var ung och glad den tiden och efter sistnämnda middag körde sällskapet huller om buller i något slags arbetsåkdon in till stan, varefter man par om par dansade hela rue
Valois fram till ett pilsnerställe, där det gjordes musik och sång.
KÄLLA: SOF/Tommy Wahlsten

Fakta

  • Förening/klubb: FFF Stockholm
  • Födelseort: Gravellona, ITA
  • Född: 1863-08-03
  • Dödsort: Stockholm
  • Död: 1964-10-26

Resultat

Stockholm 1912

  • 4:a Värja , lag
  • Opl. Värja, ind.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper