Ingvar Asp

Tyngdlyftning

Ingvar föddes i Harlösa 1938 och tävlade i tyngdlyftning för Lunds TK när han var med i Tokyo 1964. Ingvar deltog i mellantungvikt (-90 kg) och efter serien 135 kg (press) – 122,5 (ryck) och 165 (stöt) fick han sammanlagt 422,5 och en 13:e-plats. Vann gjorde Vladimir Golovanov från Sovjet på sammanlagt 487,5. Ingvar är medlem i SOF och det var också hans nio år äldre kusin Börje Jeppsson som avled den 19 februari i år (se SOF-Bulletinen nr 2, sid 25). Börje var framstående tyngdlyftare, vann både svenskt och nordiskt mästerskap och deltog i olympiska spelen i Helsingfors 1952. Unge Ingvar tyckte om att vara med kusinen när denne tränade och fick själv smak för sporten. Liksom för övrigt hans båda bröder.
– Vi tränade på logen. När det var som allra kallast där inne kunde man inte träna med mindre än att man hade haft skivstången inne vid spisen innan. Annars fastnade händerna i den.

Ingvar gjorde sin första tävling 1955 och innan han slutade hade han deltagit i 26 senior-SM och lyft sig överst på prispallen hälften av gångerna. Han ställde upp i två junior-SM och vann bägge gångerna. 1982, när han kom tvåa, gjorde han sitt sista SM. Det fanns de som tyckte att han borde ha lagt av ett år innan, för då bröt han armen, när ett lyft gick fel. – Jag hade turen att få tag i en god yrkesman, säger han om läkaren som fick honom hel igen. Det tog bara tre månader innan jag kunde börja träna igen.

Han tillhörde hela tiden Lunds Tyngdlyftarklubb och tillhörde styrelsen en tid och fungerade också som instruktör.
KÄLLA: SOF/Tommy Wahlsten

Fakta

  • Familj: Kusin med Börje Jeppson, tyngdlyftning
  • Förening/klubb: Lunds TK
  • Födelseort: Harlösa
  • Född: 1938-10-02

Resultat

Tokyo 1964

  • 13:e -90 kg (422,5 kg)

Partners

Huvudsponsorer, logotyper