Hjalmar Frisell

Skyttesport

Hjalmar var född1880 i Stömne bruk utanför Arvika och nu 1912 var han i Stockholm där han tävlade i skytte för Stockholms SkarpSF . I månadsskiftet juni/juli hade han varit med i lerduveskjutningen i OS, individuellt där han kom 29:a och i laget där Sverige kom 4:a. Hjalmar var också med i lagävlingen Löpande hjort, dubbelskott, och där kom han 12:a.

Om Hjalmar står det bl a följande på wikipedia:Han är begravd på Norra begravningsplatsen i Stockholm Släkten är från Frykerud; fadern var bruksägare, farfadern ekonomisk direktör och brukspatron vid Stömne bruk, farfars far mönsterskrivare vid Närke-Värmlands regemente, farfars farfar hemmansägare på Fagerås i Frykerud.
Hjalmar utbildade sig till artilleriofficer i Uppsala men övergick till reserven som kapten kring 1910. Han rekryterades 1918 som chef för Svenska brigaden och reste med de första frivilliga över till Uleåborg där truppen övades. Efter operationerna i Tammerfors, då brigaden gjorde stora förluster på grund av dålig utrustning och träning, samt illa genomförd planering, fick Frisell lämna befälet. I och med omorganisationen av den vita hären i början av april hamnade brigaden under avdelning Hjalmarson. Chefskapet över själva bigaden växlade flera gånger (dess sista chef var Allan Winge).
Efter kriget lämnade Frisell Sverige och reste till Kenya under tio års tid för att staka järnväg åt brittiska armén. Hemkommen från Afrika skrev han bland annat två självbiografiska böcker om sina Afrikaår, Sju år i tält bland vita och svarta: sällskapsliv, arbete och äventyr i Kenya, 1937, och Leva farligt i Afrika 1939. Fram till sin död verkade han som författare och uppfinnare i Sverige. Han var gift två gånger, tidigt skild i första äktenskapet, och fick sju barn
KÄLLA: SOF/Tommy Wahlsten

Fakta

  • Förening/klubb: Stockholms SkarpSF
  • Födelseort: Stavnäs
  • Född: 1880-08-27
  • Dödsort: Stockholm
  • Död: 1967-05-27

Resultat

Stockholm 1912

  • 4:a Trap, lag
  • 12:a Hjort dubbelskott
  • 31:e Trap, ind.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper