Gustaf Brunkman

Rodd

Gustaf var född 1888 i Karlskrona och fyllde nu 24 år. Han hade tillsammans med sin halvannat år äldre bror Conrad varit med i roddtävlingarna i juli i centrala Stockholm – detta i en båt med fyra roddare från Skåne (varav Gustaf och Conrad var två från Helsingborgs RK- se bild från klubbens jubileumsbok 943 där Conrad och Gustaf flankerar coxen i mitten.) och fem från Stockholmstrakten. Bestämmelserna hade vid tidigare OS varit sådana att endast klubblag fick deltaga och även om detta ändrades strax innan OS 1912 så tog svenskarna det säkra före det osäkra och bildade en specialkomponerad klubb, Roddklubben af 1912. Den 18 juli var det dags för kvartsfinal mot en av de två engelska båtarna.

Svenskarna rodde mycket bra och lade in en spurt i hopp om att engelsmännen var trötta, men avståndet mellan båtarna blev detsamma även de sista 500 metrarna och in i mål. New Colleges segertid löd på 6.19,0. Roddklubben af 1912 var en dryg längd efter. Välvilligt applåderade publiken på läktaren vid målet de bägge lagen. Det engelska för dess tjusiga roddstil och överlägsenhet, och det svenska för att man verkligen hade försökt ge New College en match. Månader av träning räckte inte till för att det svenska laget skulle nå enda fram till olympisk final i åttan. Förmodligen kändes det extra tungt för de fyra skånska roddarna som visste att de inom loppet av tre timmar hade ytterligare ett lopp att ro, i inriggad fyra.
Dagen efter de olympiska roddtävlingarna, den 20 juli, avgjordes NM på Djurgårdsbrunnsviken. Den svenska ”olympiaåttan” vann klart över Kristiania RK från Norge.
KÄLLA: SOF/Tommy Wahlsten

Fakta

  • Familj: Bror till Conrad Brunkman
  • Förening/klubb: Roddklubben af 1912
  • Födelseort: Karlskrona
  • Född: 1888-09-02
  • Dödsort: Djursholm
  • Död: 1959-11-26

Resultat

Stockholm 1912

  • Opl. Åtta med styrman

Partners

Huvudsponsorer, logotyper