Folke Bengtsson

Ishockey

Folke föddes i Leksand 1944 och spelade ishockey för Leksands IF när han var med i Tre Kronors lag i Grenoble 1968 där slutplaceringen blev 4:a. I den inledande matchen mot USA (4-3) blev ”Totte” matchvinnare genom att göra 4-2 i 13:e minuten i andra perioden. Uddamålsseger också mot Västtyskland (5-4). Efter vinster också mot Östtyskland utan ”Totte”(5-2) och Finland (5-1 varav ett mål av ”Totte”) var det dags för möte med Sovjet. Efter en strong insats vann blivande guldmedaljörerna Sovjet med 3-2. Förlust för Sverige också mot Kanada som vann med 3-0 och inför sista omgången var det rafflande i topp med Sovjet, Kanada och Tjeckoslovakien på samma poäng 10, två före Sverige. Eftersom Sovjet förlorat mot Tjeckoslovakien behövde de hjälp av Sverige för att nå guldet - och det fick de. ”Totte” överlistade Dzurilla med ett backhandskott redan efter 4.09 i första perioden och tack vare mål även av Leif ”Blixten” Henriksson kunde Sverige nå 2-2 sedan Hrbaty kvitterat i början av period tre.
KÄLLA: SOF/Tommy Wahlsten