Björn Palmquist

Ishockey

Björn föddes i Handen 1944 och spelade ishockey för Djurgårdens IF när han var med i Grenoble 1968 och i Sapporo 1972 då Tre Kronor kom 4:a båda gångerna. Björn (i tröja nr 9) spelade med i alla matcher utom en 1968 - förlustmatchen mot Kanada. Se resultaten under 9 mars ovan- Lars-Göran Nilsson. Från att ha varit mållös 1968 gjorde Björn fem mål i Sapporo 1972. Här resultaten och hans målskörd inom parentes: Jugoslavien i kval 8-1 (1), USA 5-1, Sovjet 3-3 (1), Polen 5-3 (1), Tjeckoslovakien 1-2, Finland 3-4 (2). Björn (nu i tröja nr 18) spelade här center i C-kedjan mellan Stig-Göran ”Stisse” Johansson och Lars-Göran Nilsson och Sovjet vann guldet både 1968 och 1972 men var illa ute mot Tre Kronor i Makomanai-stadion i Sappporo. Christer ”Abris” Abrahamsson (SOF-medlem) storspelade i målet och vår förbundskapten Billy Harris använde fyra (!) kedjor, alla offrade sig helt och ett segermål för Sverige var nära i slutet. Silvermedaljen var kanske inräknad och det hade räckt med oavgjort i sista matchen mot Finland där Björn gav Sverige ledning två gånger, 2-1 efter 17.51 och 3-2 efter 36.32. I sista perioden tappade Tre Kronor ledningen och efter en ödesdiger utvisning på Stisse gjorde Mononen Suomis segermål när fem minuter återstod.
KÄLLA: SOF/Tommy Wahlsten