Publicerad 7 mars 2025

Tjejer som idrottar blir kvinnor som leder

Har du en kvinnlig chef som vet vikten av lagarbete, hur man studsar tillbaka efter ett misslyckande, som sätter upp mål och slutför projekt? Då kan du nästan vara säker på att hon hållit på med idrott.

Med anledning av internationella kvinnodagen skriver SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson om hur tjejer som idrottar blir kvinnor som leder.

Carolina Klüft, OS-guldmedaljör i sjukamp, i dag verksamhetschef Gen Pep och expertkommentator i tv. Foto: Bildbyrån.

Carolina Klüft, verksamhetschef Gen Pep och expertkommentator i tv. Christine Lagarde, Europeiska centralbankens ordförande. Condoleezza Rice, före detta amerikansk utrikesminister. Tre kvinnor med ett gemensamt. De är alla höga chefer med en bakgrund inom idrotten. Och de är i gott sällskap.

Anette Norberg: OS-guldmedaljör i curling, därefter bland annat chefaktuarie, produktchef och CFO på olika försäkringsbolag. Foto: privat.

94 procent av kvinnor i ledande chefspositioner har nämligen en bakgrund inom idrotten, 52 procent av dem på universitetsnivå. Det visar en global undersökning med 400 kvinnliga chefer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., gjord av revisions- och rådgivningsföretaget EY.

I en annan undersökning, av revisions- och konsultföretaget Deloitte, säger 85 procent av 1100 tillfrågade amerikanska kvinnor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. att de färdigheter de utvecklade i idrotten varit viktiga för deras framgång i arbetslivet.

Carolina Klüft under OS i Aten 2004. Foto: TT.

OS-guldmedaljören Carolina Klüft var världens bästa sjukampare. I dag är hon verksamhetschef för organisationen Gen Pep och tv-profil. Som idrottare lärde hon sig disciplin, lagarbete, ledarskap och att sätta mål.

- Jag har mycket nytta av dessa erfarenheter som chef och ledare. Men det som kanske har varit allra viktigast för mig är förmågan att vara beredd på det oförberedda. Att finna mig i mina känslor och inte bli rädd för dem. Att inte agera utifrån en känsla utan koppla på tankar och analysförmåga och låta hjärnan och hjärtat leva i ett viktigt samspel. Den insikten tror jag har varit viktigast i mitt ledarskap efter idrottskarriären.

Europeiska centralbankens ordförande Christine Lagarde, rankad som världens näst mäktigaste kvinna, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tävlade i konstsim på landslagsnivå. Hon framhåller i en intervju med CNBC Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hårt jobb och lagarbete som viktiga lärdomar från idrotten. Men också hur hon lärt sig studsa tillbaka efter misslyckande.

Christine Lagarde, Ordförande Europeiska centralbanken, under EU-möte i Stockholm 2023. Foto: Caisa Rasmussen, TT.

Idrotten lönar sig i yrkeslivet

- Grit your teeth, smile and get on with it. Bit ihop, le och kör på, sa min landslagscoach till mig. Det handlar om att acceptera en tuff situation och hantera den på ett bestämt sätt, säger Christine Lagarde som också berättar att hon fortsatt med de andningsövningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hon lärde sig som simmare.

- Jag gör det före alla möten, när jag ska hålla tal eller när det är en kris, då använder jag mig av andningsövningen jag lärde mig i konstsim. Jag gör övningen flera gånger, det lugnar ner mig.

Klüft och Lagarde är två av många exempel där en bakgrund inom idrotten lönat sig i yrkeslivet. Förutom viktiga lärdomar har idrotten också givit god hälsa och sociala och emotionella färdigheter, något som författarna till ”The Confidence Code”, Katty Kay och Clarie Shipman, belyser i sin bok.

- Att utöva tävlingsidrott handlar inte bara om att vinna, utan också om att förlora. Förlusten är nästan lika viktig. När du idrottar och det går dåligt har du inget annat val än att resa dig och fortsätta. Den processen bygger verkligen självförtroende. Det är en otroligt värdefull träningsplats för både affärslivet och ledarskap.

Condoleezza Rice under AT&T Pebble Beach Pro-Am golftävling på Pebble Beach Golf Links. Foto: Michael Madrid-USA TODAY Sports/Bildbyrån.

Condoleezza Rice, före detta utrikesminister i USA och i dag professor på anrika universitet Stanford i USA, tävlade i konståkning tills hon var 18 år, då hon bytte till tennis och golf. Hon är inne på samma spår som Kay och Shipman:

- Jag lärde mig så mycket om uthållighet, om hårt arbete, om att ha en dålig prestation och ändå behöva resa sig nästa dag och försöka igen. Och det är något man måste kunna i livet.

En karriär inom idrotten kan alltså löna sig i yrkeslivet. Även ekonomiskt. Undersökningen från Deloitte visar att av de kvinnliga respondenter som har en chefs- eller ledarroll och som tjänar över 100 000 dollar årligen, har nästan sju av tio utövat tävlingsidrott.

Första omgången tränare i projektet Olympisk Offensiv kvinnliga tränare som drog i gång 2023 med målet att fördubbla andelen kvinnliga tränare i OS-trupperna. Foto: SOK.

Idrottande kvinnor en outnyttjad potential

I Sverige har andelen kvinnor i chefsposition ökat från 17 procent 1998 till 37 procent 2023 enligt en rapport från Svenskt Näringsliv 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Men endast 19 procent av landets VD:ar är kvinnor.

Olympier och tvåfaldig världsmästare i boxning, i dag verksamhetschef för Center for Sports and Business på Handelshögskolan. Foto: privat.

En tes är att kvinnor med en idrottsbakgrund är en outnyttjad potential som näringslivet skulle kunna utforska mer. För en investering i idrott och aktiva kan mycket väl vara en investering i morgondagens främsta chefer. Oavsett finns det många goda skäl att satsa på damidrott, något som till och med lyftes på världsekonomiskt forum i januari Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Men även vi inom idrotten måste bli bättre på att påvisa ledaryrket som en karriärväg för före detta idrottare. Därför satsar vi på Sveriges Olympiska Kommitté på två tränarprogram, Projekt Q och Topp och Talang Tränare, för att få fram fler kvinnliga ledare. Målet är att fördubbla antalet kvinnliga ledare till OS 2028 och 2030 Öppnas i nytt fönster..

2024 var på många sätt ett rekordår för damidrott i världen med sommar-OS i Paris som de första jämställda spelen som den främsta höjdpunkten.

Tillväxten inom idrotten ligger till stora delar inom just damidrott. Och fler tjejer till idrotten är inte bara en vinst för de aktiva själva och idrotten utan också en vinst för både näringsliv och samhälle.

Åsa Edlund Jönsson, generalsekreterare SOK. Foto: SOK.

/Åsa Edlund Jönsson, generalsekreterare Sveriges Olympiska Kommitté. Jag har alltid hållit på med sport, främst fotboll och volleyboll. Som de flesta av oss, blev jag aldrig olympier men erfarenheterna från idrotten har alltid varit till stor nytta för mig i yrkeslivet.

Några fakta om damidrott just nu:

Fotbollsdomare Tess Olofsson i Svenska Cupen mellan FC Stockholm och Hammarby den 22 februari 2025 i Stockholm. Foto: Kenta Jönsson, Bildbyrån.

  • Sveriges näst största myndighet, Försvarsmakten, har sett potentialen i idrott och identifierat Ridsportförbundets aktiva tjejer som extra intressanta, inte minst för den ledarskola som stallet är. Syftet är att öka intresset för att göra värnplikt, men också visa vilka möjligheter det finns för en karriär inom försvaret.

Anna Lindberg, olympier och sexfaldig europamästare i simhopp, i dag utvecklingsstrategi på Fritidsbanken. Foto: privat.

Svenska kvinnliga idrottare som blivit höga chefer:

  • Anette Norberg: OS-guldmedaljör i curling, därefter bland annat chefaktuarie, produktchef och CFO på olika försäkringsbolag
  • Carolina Klüft: OS-guldmedaljör i sjukamp, i dag verksamhetschef Gen Pep och expertkommentator i tv.
  • Anna Laurell Nash: Olympier och tvåfaldig världsmästare i boxning, i dag verksamhetschef för Center for Sports and Business på Handelshögskolan.
  • Emelie Öhrstig: VM-guldmedaljör i längdskidor, i dag CEO på Stena Trade & Industry.
  • Annika Sörenstam: En av världens främsta golfare med tio majortitlar, i dag ordförande i Internationella Golfförbundet och affärskvinna.
  • Anna Benson: Dubbel silvermedaljör i Paralympics, elitsatsar mot para skytte i Los Angeles 2028 samtidigt som hon bland annat är ansvarig landslagstränare för olympiska gevärsskyttar i SOK:s Topp och Talang.
  • Anna Lindberg: Olympier och sexfaldig europamästare i simhopp, i dag utvecklingsstrategi på Fritidsbanken.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper