Lag Anette Norberg skrev OS-historia som första lag i världen att ta två raka OS-guld. Foto: TT.

Publicerad 30 november 2024

Svensk curlinghistoria med dubbla OS-guld

Anette Norberg och hennes lagkamrater Anna Le Moine, Cathrine Lindahl och Eva Lund är en av svensk idrotts största framgångssagor. Deras två raka OS-guld i Turin 2006 och Vancouver 2010 är historiska bedrifter som för alltid kommer att ha en hedersplats i den svenska olympiska historien. Här är berättelsen om hur de skrev in sig i curlingens finrum.

Turin 2006: Guldet som krävde en extra sten

Inför OS i Turin 2006 var konkurrensen stenhård, med flera nationer som aspirerade på guldet. Lag Norberg var förvisso OS-debutanter men hade vind i seglen efter att ha vunnit både VM och EM året innan. Gruppspelet bjöd på varierande resultat för Sverige, med sex vinster och två förluster. En av förlusterna kom mot Norge, som krossade svenskorna med hela 10–3.

När de två lagen möttes igen i semifinalen var det en betydligt jämnare kamp. Sverige drog det längsta strået och vann med 5–4. I finalen ställdes de mot Schweiz och dess skickliga lag under ledning av Mirjam Ott.

Finalen blev en nagelbitare. Schweiz hämtade upp ett underläge på 4–6 till 6–6 i den sista omgången och tvingade fram en extraomgång. Det var då Anette Norberg klev fram som den mästare hon är. Med en osviklig precision slog hon ut två schweiziska stenar med sin sista sten, och Sveriges första OS-guld i curling var ett faktum.

Jublande svenska curlingspelare som sträcker kvastarna i luften.

Lag Anette Norberg jublar efter att ha tagit sitt och Sveriges första OS-guld i curling vid OS i Turin 2006. Foto: TT.

Prestationen på curlingbanan fick oväntat genomslag på andra områden när laget bjöds in till att medverka i en musikvideo med det svenska hårdrocksbandet Hammerfall – ett unikt hedersuppdrag för OS-guldmedaljörer.

Vancouver 2010: Guldet som försvarades på fiendens mark

Fyra år senare, i curlingens hemnation Kanada, skulle Lag Norberg skriva ny historia. Ingen hade tidigare lyckats försvara ett OS-guld i curling, men svenskorna var fast beslutna att bryta den traditionen.

Två kvinnliga curlingspelare som blickar framåt mot isen i djup koncentration. Spelaren i mitten av bilden har svenska gula och blå kläder och till höger om henne står den andra spelaren i kanadensiska röda kläder. Bakom dem ses publik och en stor kanadensisk flagga som hänger ner från läktaren.

De båda lagens skippers, Anette Norberg och kanadensiska Cheryl Bernard i djup koncentration inför finalens avgörande stenar i Vancouver 2010. Foto: TT.

Kanada under ledning av Cheryl Bernard var favoriter på hemmaplan och hade besegrat Sverige i gruppspelet. När lagen möttes igen i finalen såg det länge ut som om hemmanationen skulle ta guldet. Bernard hade två chanser att avgöra – en i tionde omgången och en i extraomgången – men missade båda gångerna.

Medan kanadensarna darrade höll Anette Norberg och hennes lag nerverna i styr. På sin sista sten säkrade Norberg guldet genom att placera en svensk sten i boet, vilket gav slutresultatet 7–6. Att vinna ett OS-guld är en bragd i sig, men att göra det på fiendens mark, med hela nationen emot sig, gjorde segern än mer imponerande.

Jublande svenska curlingspelare som kramar varandra.

Lag Norberg tror inte det är sant när de tagit lagets andra raka OS-guld i Vancouver 2010. Foto: TT.

Lag Norbergs arv

Lag Norbergs två OS-guld markerar en unik epok i svensk curlinghistoria. Deras prestationer banade väg för curlingens popularitet i Sverige och stärkte sportens internationella ställning. Faktum är att Sverige har tog medalj i curling även på de kommande tre spelen – både på herr och damsidan. Men för Anette Norberg handlade det inte bara om medaljer. Som hon själv uttryckte det efter Vancouver: "Det här handlar om samarbete, vilja och att aldrig ge upp – oavsett vad som står på spel."

Lag Norberg är och förblir en symbol för svensk idrotts excellens och en inspiration för framtida generationer, både på och utanför isen.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper