Ordföranden och GS i de svenska olympiska specialidrottsförbunden träffades på Arlandastad 2024. Foto: SOK.

Publicerad 14 oktober 2024

Olympisk konferens med stor framtidstro

I slutet av förra veckan samlade SOK de olympiska specialförbunden för stor konferens med målet att tillsammans stärka svensk olympisk idrott.
- Viktiga samtal i mycket positiv anda. Vi har en tydlig riktning framåt för hur vi ska kunna blir starkare tillsammans, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

Totalt fanns ordförande och generalsekreterare från 37 olympiska specialförbund på plats under konferensen i Knivsta. Det framkom tydligt under konferensen att också de svenska specialförbunden vill nyttja kraften av de olympiska spelen bättre. Flera av punkterna som fastställdes på den senaste konferensen 2022 är fortsatt aktuella:

  • SOK ska ta en offensiv idrottspolitisk position i syfte att ta ansvar för, och vara rösten för, den svenska elitidrottens behov och värden.
  • SOK ska både stödja och driva prestationsutveckling mot medaljkapacitet genom ett behovsdrivet och individanpassat arbete tillsammans med OSF.
  • SOK ska stärka det olympiska varumärket, samt öka och realisera det kommersiella värdet av varumärket.
  • Tillsammans ska vi kraftsamla för ökade resurser till elit- och prestationsidrott på internationell nivå, inkluderande långsiktiga socioekonomiska lösningar för aktiva.

- Vi kan se tillbaka på ett fantastiskt OS i Paris. Dels arrangörsmässigt, där Frankrike verkligen levererade makalösa tävlingar och upplevelser mitt i världsstaden Paris där den svenska truppen överträffade målsättningen och kom hem med elva medaljer fördelat på åtta olika idrotter, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

Fyra guld, fyra silver och tre brons är det bästa resultatet på ett sommar-OS sedan Sydney 2000 och de blågula framgångarna har stor betydelse för hur omvärlden ser på Sverige. Svenska Institutet presenterade i samband med OS en rapport som påvisade att OS-framgångarna ledde till en ökad volym av artiklar om Sverige med ett väldigt positivt engagemang. Störst uppmärksamhet fick Armand Duplantis när han tog OS-guld och slog världsrekord, men även Truls Möregårdhs framfart rönte stort intresse och skapade engagemang, inte minst i Asien.

- OS och idrott har kraften att påverka bilden av Sverige utomlands, säger Hans von Uthmann.

Centrum för Idrottsforskning (CIF) presenterade i april en rapport som visade att den svenska elitidrotten närmast är satt på undantag och lever i skuggan av breddidrotten. SOK:s egna studier visar att närmare hälften av de svenska olympier som söker SOK:s stipendier lever på eller under existensminimum. Efter stöd och stipendier från SOK har den siffran sänkts från 44 till 16 procent. En annan av SOK:s undersökningar visar att tre av tio landslagsidrottare som tävlar i olympiska idrotter själva får betala för att kunna tävla för Sverige.

SOK gav under fjolåret totalt 83,3 miljoner kronor i stöd till den olympiska elitidrotten. Alla de pengarna kommer från de kommersiella samarbeten SOK har, exempelvis med våra huvudsponsorer Svenska Spel och UNIQLO.

- De senaste åren har vi också tagit av vårt eget kapital för att ytterligare stärka stödet och satsningarna på elitidrotten. Under 2023 och 2024 har SOK frigjort 34 miljoner kronor ur det egna kapitalet. Det är medel vi alltså ”tar ur ladorna”. Vi är redo att satsa på motsvarande sätt också 2025 om så krävs, säger Hans von Uthmann.

Under konferensen diskuterades också Elitidrott2030, SOK:s samarbete med Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) och Riksidrottsförbundet (RF). Samverkan fungerar mycket bra, samtidigt som det är viktigt att poängtera att det är tre separata organisationer med delvis skilda uppdrag och syften.

- För SOK:s del har vi full fokus på att stärka och utveckla elitidrotten, påpekar Hans von Uthmann.

Det är viktigt att de tre organisationerna har enats om tre fokusområden för samarbetet:

  • Etablerande av “prestationscenter” för både aktiva och ledare.
  • “Dubbla karriärer”, såväl avseende kombination med studier som med yrkesliv. Inom ramen för SOA – Sveriges Olympiska Akademi – har ett samarbete med Försvarsmakten inletts.
  • Ekonomisk resursförstärkning - såväl kommersiella som socioekonomiska lösningar.

- De olympiska specialförbundens var tydliga i sitt stöd till vår verksamhet, och att fortsätta den riktning och det fokus som fastställdes vid konferensen för två år sedan. Detta klara mandat är naturligtvis uppskattat och mycket viktigt för det fortsatta arbetet, summerar SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper