Maskotarna för OS och Paralympics i Paris 2024. Foto: Paris 2024.

Publicerad 14 november 2022

Röd frihetsmössa maskot för OS i Paris

Maskot till OS i Paris 2024 är Phyrges. Den röda mössan är en stark symbol för frihet, med kopplingar till den franska revolutionen.

Den frygiska mössan, som Phygian cap heter på svenska, kallas även för frihetsmössa. Frygien är ett landskap i mindre Asien som gjorde mössan populär under Antiken. I antikens Rom bars den frygiska mössan av fria män för att visa att de inte var slavar.

Mössan har också en roll i den franska historien. Nationalarkiven visar att frygiska mössor bars när katedralen Notre-Dame bygges år 1163, i samband med den franska revolutionen 1789, vid konstruktionen av Eiffeltornet samt vid OS 1924.

De frygiska mössor som bars i samband med franska revolutionen var ofta röda yllemössor, prydd med en kokard i de franska nationalfärgerna.

– Nu har de återvänt för detta stora evenemang i Frankrike för att leda ett uppdrag om revolution genom idrott. Målet är att visa att sport kan ändra på vad som helst i dagens samhälle. Vi vill visa att idrottens värderingar kan åstadkomma stora saker, säger Julie Matikhine, som är marknadsansvarig för OS i Paris 2024.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper