OS-invigningen i Paris ska ge utomhus med båtar längs Seine. Foto: POCOG.

Publicerad 21 oktober 2022

Paris förbereder för spelen 2024

Planerna för OS i Paris 2024 börjar klarna med 21 månader kvar till invigningen - som planeras bli en spektakulär show med båtar på Seine.
- Vi har inte panik, men det är kanske för att vi ännu inte förstår vad vi ska göra, skämtar den lokala organisationskommitténs vd Etienne Thobois.

Den senaste veckan har alla hundratals journalister varit i Paris för World Press Briefing och fått information om hur spelen i Paris ska gå till. Det som sticker ut mest mot tidigare OS är att invigningen inte ska vara på en stor stadion. Paris vill visa upp stora delar av staden och idrottare ska åka båt i sex kilometer förbi ikoniska landmärken längs Seine när OS ska invigas den 26 juli 2024.

Danssporten breaking är den enda nya idrotten som finns med jämfört med OS i Tokyo, däremot försvinner både karate och baseboll/softboll. Totalt delas det ut medaljer i 329 grenar. OS kommer att ha 10 500 aktiva som tävlar, som för första gången är helt jämnt fördelade mellan könen.

Annat värt att notera:

  • Surfing sker på Tahiti. En flygresa på 18 timmar från Paris.
  • Basket och handboll delar sin tid mellan Paris och Lille. Handboll har grundspel i Paris och slutspel i Lille. Basket tvärtom.
  • Skytte har flyttats från Paris till en ny skytteanläggning i Chateauroux, som ligger 250 km bort.
  • Segling avgörs i Marseille.
  • Fotbollsfinalerna spelas på Parc des Princes i Paris, men turneringen spelas även i Nantes, Nice, Marseilles, Lyon, S:t Etienne och Bordeaux.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper