Daniel Magnusson, Oskar Eriksson, Niklas Edin, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren med sina guldmedaljer i Peking 2022. Foto: TT

Publicerad 19 oktober 2022

Lag Edin prisas som bästa OS-lag

Lag Edin har utsetts till bästa manliga lag under OS i Peking. Det svenska curlinglaget hyllades under ANOC Awards i Seoul under onsdagen.

Fem killar som jublar och håller om varandra.

Niklas Edin, Christoffer Sundgren, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Daniel Magnusson efter finalvinsten som gav OS-guld i Peking 2022. Foto: TT

Laget med Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren och Daniel Magnusson vann OS-guld i Peking efter seger med 5-4 i finalen mot Storbritannien. Det svenska laget imponerade i grundomgångarna och vann sju av nio matcher. Sedan blev det seger med 5-3 semifinalen mot Kanada.

Daniel Magnusson som var reserv i Lag Edin under OS i Peking fanns på plats i Seoul för att ta emot lagets pris. Foto: ANOC.

-En lång och slitsam resa över fyra olympiska spel sedan 2010. Det har varit svårt, men motgångar, lärdomar och krigande är det som krävts för att helheten - laget ska bli bättre och vinna när det betyder som mest. Fjärde plats 2010, brons 2014, silver 2018 och nu guld 2022, säger Daniel Magnusson, som fanns på plats i Sydkorea för att ta emot utmärkelsen.

-Den här guldmedaljen betyder nog mer för oss än vad vi ännu själva kunnat inse. För oss som individer är det en stor sak, men för oss som lag är det ännu större. Tack till hela den olympiska rörelsen och ANOC Awards. Det är en stor ära.

ANOC (Association of National Olympic Committees) är en sammanslutning för världens alla 206 nationella olympiska kommittéer. ANOC Awards delas ut årligen och efter spelen i PyeongChang 2018 utsågs lag Hasselborg till spelens främsta damlag. Nu prisas alltså lag Edin, svenskarna anses var det bästa manliga laget i hela OS sett över alla idrotter.

Under det pågående årsmötet som ANOC håller i Sydkorea är Robin Mitchell från Fiji ensam kandidat att åter väljas till ordförande. Gunilla har varit ANOC:s generalsekreterare sedan 2004.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper