Premiär för SOK:s tränarvecka
Möjligheten till samverkan och erfarenhetsutbyten skattades högt när SOK samlade 56 tränare från 26 idrotter för en unik kompetensutvecklingsvecka med fokus på träningskunskap, tränarskap och ledarskap på Apollos anläggning på ön Limnos i Grekland.
Att samla alla tränare under en hel vecka är ett nytt inslag i SOK:s tränarutvecklingsprogram för tränare till aktiva som satsar mot kommande vinter- och sommar-OS. Apollo Länk till annan webbplats., som är SOK:s huvudleverantör för olympiska läger, stod för resa och logi under tränarveckan den 9–16 oktober 2022. På anläggningen Porto Myrina - Powered by Playitas - deltog 27 kvinnor och 29 män från 26 idrotter, 15 föreläsare och 20 personer från SOK:s personal.
Träningsveckan 2022
Syftet med veckan var att utveckla det egna tränarskapet och stärka nätverket mellan specialister, forskare och tränare över idrottsgränserna. Deltagarna fick teori och praktik inom områden som prestationsutveckling/nutrition, motorik, individualiserad träning, fysiologi, psykologi och hållbart ledarskap. Några av föreläsarna var Jean-Benoît Morin, professor i idrottsvetenskap och biomekanik vid Jean Monnet University, Frankrike, Gareth Sandford, doktor i idrottsfysiologi vid Canadian Sports Institute, Perseus Karlström Länk till annan webbplats., olympier och VM/EM-medaljör i gång och Armand Duplantis, regerande olympisk mästare, världsmästare samt världsrekordinnehavare i stavhopp tillsammans med tränare Helena Duplantis.
– Vi kan summera en vecka som har varit över förväntan. Vi har lagt mycket kraft på att skapa en bra mötesplats över idrottsgränserna och mellan praktik och vetenskap. Jag tror att så väl tränare som forskare åker hem med stor skopa inspiration att fortsätta utveckla idrotten, säger HC Holmberg som är Forsknings- och utvecklingschef på SOK och huvudansvarig för tränarveckan.
Utöver föreläsningar och praktiska pass så har deltagarna fått presentera case från sin egen träningsverklighet i mindre grupper där de hjälpts åt att ge varandra feedback och inspiration på hur de ska utveckla sitt tränarskap för att få bättre träff på träningen.
Diskussionerna har varit öppna och intensiva och nätverket och vänskapen har växt sig starkare allt efter att veckan har gått. ”En unik möjlighet att få alla experter, tränare och resurspersoner samlade på ett ställe” och ”det har varit en grym vecka, med många intryck och nya vänner” var några av kommentarerna under de sista samlingarna.
– Man går runt hemma och brinner för något och ibland undrar man om man är galen som håller på så här. Det har varit väldigt skönt att få träffa ett gäng andra som är precis lika nördiga som man själv är, säger Björn Strömberg, förbundskapten i klättring.
Så ser tränarutvecklingsprogrammet ut
Utvecklingsprogrammet Tränare Paris – Milano drog i gång i mars 2022 och följer de deltagande tränarna mot de kommande spelen. Även tränarna som ingår i utvecklingsprogrammet Olympisk Offensiv kvinnliga tränare är med bland deltagarna.
Programmet består av såväl fysiska som digitala träffar där deltagarna får ta del av både vetenskapens framsteg i teoretiska föreläsningar och faktiska framgångsfaktorer under praktiska pass och clinics. Längs programmets gång får deltagarna dokumentera och reflektera över sitt eget tränarskap med hjälp av sina tränarkollegor och SOK:s resurspersoner, som ska underlätta att överföra kunskaperna till praktisk handling. Två gånger kommer deltagarna samlas för gemensamma tränarveckor då utbildningen intensifieras med ett specifikt fokus. Den första veckan som nu genomförts har haft träningsprocessen som tema och under hösten 2023 står det personliga ledarskapet på agendan.
FAKTA/ Deltagare på tränarveckan 2022
Alpint, parasport: Henrik Bergqvist
Badminton: Johanna Karlsson, Amanda Högström, Emelie Fabbeke.
Brottning: Jimmy Samuelsson, Zigmunds Jansons
Bordtennis: Maria Christoforaki
Boxning: Lina Skoghagen
Bågskytte: Elin Kättström, Johanna Gullroos
Cheerleading: Elin Svensson-Wallin, Karolina Olovsson
Curling: Fredrik Lindberg
Cykel: Alexander Wetterhall, Sebastian Matamoros, Anders Ljungberg
Friidrott: Yannick Tregaro, Erik Olsson, Katrin Klaup, Siv Karlström, Malin Sundström, Per Skoog, Jan Bengtsson, Lotta Borgius, Johanna Vikström, Helena Duplantis
Golf: Therése Larsson
Gymnastik: Janie Ahlström
Handboll: Tomas Axnér
Judo: Viktor Carlsson, Frederik Gourlay Uvesten
Kanot: David Larsen, Peter Orban, Josefin Nordlöw, Sofia Paldanius, Thomas Edhag
Klättring: Björn Strömberg, Oskar Norberg, Emma Hawke
Orientering: Kalle Dalin, Håkan Carlsson, Anneli Östberg, Annika Billstam, Thomas Landqvist, Olle Boström
Segling: Cecilia Jonsson, Victor Bergström, Daniel Birgmark, Max Salminen
Simhopp: Peter Falkman
Simning: Claire Vilshed, Maria Öman
Skyttesport: Therese Lundqvist
Tennis, parasport: Toni (Sören) Gustavsson
Triathlon: Andreas Thell, Annie Andersson
Ansvariga från SOK: H-C Holmberg tillsammans med Johan Flodin, Olle Anfelt, Ulrika Sandmark, Anders Åberg, Mårten Fredriksson, SOK:s Sportchefer och resurspersoner.
Föreläsare: Anna Melin, Brad Stulberg, Carl-Johan Boraxbekk, Eric Hamrin Senorski, Gareth Sandford, Johan Ekengren, Håkan Westerblad, Morten Braathen, Niels Örtenblad, Lars Arne Andersen, Guro Strøm Solli, Øyvind Skattebo, Johan Flodin, Perseus Karlström, Peter Reinebo, Stefan Pettersson, Ulrika Sandmark, Jörgen Sandberg, Lykke Tamm, Olle Anfelt, Sanjay Verma, Anneli Östberg, Johanna Wikström, Armand Duplantis, Helena Duplantis