Olympiadagarna på Stockholms Olympiastadion under 2021. Foto: SOK.

Publicerad 23 juni 2022

23 juni - olympisk födelsedag

Den 23 juni 1894 samlades personer från tolv länder i Paris och röstade för att stödja Pierre de Coubertins förslag att återuppta Olympiska Spelen. Det blev födelsedagen för den moderna olympiska rörelsen och Internationella Olympiska Kommittén (IOK).

1948 beslutades att en global olympisk dag skulle införas. Nationella olympiska kommittéer (som Sveriges Olympiska Kommitté) skulle uppmärksamma Olympic Day den 23 juni för att sprida de olympiska värderingarna i sina respektive länder. Den första Olympic Day firades 23 juni 1948 i nio länder, bland andra Österrike, Belgien, Kanada, Grekland och Venezuela.

Firas varje år

1978 skrevs det in i den Olympiska chartern, den olympiska rörelsens regelverk, att alla nationella olympiska kommittéer rekommenderades att organisera Olympic Day helst varje år för att sprida de olympiska budskapen.

Hitta sin idrott

I Sverige arrangerar SOK Olympiadagar flera gånger om året med målet att barn ska hitta sin idrott. I år har Olympiadagarna besökt Malmö och Lidköping. Senare i år kommer Olympiadagarna till Stockholm (9-10 september) och till Enköping (2-3 november). Totalt har cirka 160 000 barn besökt Olympiadagarna sedan starten 2011.

Partners