SOK:s ordförande Mats Årjes talar inför ett välbesökt årsmöte. Foto: SOK.

Publicerad 27 april 2022

Starka spel summerades under SOK:s årsmöte

Sveriges Olympiska Kommitté ska arbeta ännu mer långsiktigt. På SOK:s 109 årsmöte togs för första gången en verksamhetsinriktning som sträcker sig från 2022 till 2026.

Efter en justering av stadgarna sträcker sig SOK:s verksamhetsinriktning numera över flera års tid, tidigare beslutade varje årsmöte om en inriktning för de kommande två åren. Huvudpunkterna i verksamhetsinriktningen är:

  • Stärka det olympiska varumärket.
  • Framgångsrikt förbereda och genomföra OS.
  • Driva och stödja prestationsutveckling.
  • Ta idrottspolitisk position, nationellt och internationellt.

Unisont om översyn

Under årsmöte togs även ett unisont beslut om att se över reglerna för vilka som ska tas ut att tävla i olympiska spel. Den senaste översynen gjordes 2013/2014. SOK:s styrelse ska nu arbeta tillsammans med olympiska specialförbund och Aktivas Kommitté för komma med ett förslag om nya nationella uttagningsregler i god tid före nästa årsmöte.

- Det är ett bra tillfälle att göra en översyn av uttagningskriterierna. Det är viktigt att samtliga olympiska specialförbund blir en del av utredningen, sade SOK:s ordförande Mats Årjes, som även kunde summera ett unikt olympiskt år med två spel under en pandemi.

Två starka spel

Årsmötet fick utförliga rapporter om de OS som arrangerats i Asien. Sverige har genomfört två starka olympiska spel med nio medaljer under sommarspelen i Tokyo och 18 medaljer vid vinterspelen i Peking. Framgångarna firas vid en olympisk fest i Stadshuset den 5 maj.

SOK:s generalsekreterare Gunilla Lindberg - som även är IOK-medlem, ANOK:s generalsekreterare och sitter i EOK:s styrelse - gav en internationell utblick om de stora evenemang som väntar. Höjdpunkterna i den framtida olympiska kalendern är spelen som väntar i Paris 2024, Milano Cortina 2026, Los Angeles 2028 och Brisbane 2032.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper